In septembrie 2017, Ayreon sustinea 3 concerte, sold-out, in Tilburg in fata a peste 9000 de fani veniti din toate coluturile lumii, inclusiv Romania. Aceasta spectacol unic, supranumit Universul Ayreon, va fi lansat, in format CD, DVD, Blu-ray, vinyl si digital download, pe 30 martie sub egida Mascot Label Group / Music Theories Recordings. “Ayreon Universe: The Best Of Ayreon Live” contine 28 de melodii, 16 cantareti invitati si peste 2 ore de muzica capturate cu 30 de camere de ultima generatie.

Din Universul Ayreon au facut parte artisti precum Floor Jansen (Nightwish), Damian Wilson (Headspace), Hansi Kursch (Blind Guardian), Tommy Karevik (Kamelot), Anneke van Giersbergen (The Gentle Storm), Marco Hietala (Nightwish), Jonas Renkse (Katatonia), Mike Mills (Toehider), Marcela Bovio (Stream of Passion), Irene Jansen, Robert Soeterboek (Star One), John Jaycee Cuijpers (Praying Mantis), Edward Reekers (ex-Kayak), Jay van Feggelen, Maggy Luyten (Nightmare) si Lisette van den Berg (Scarlet Stories).

Tracklist “Ayreon Universe: The Best Of Ayreon Live”:

Disc: 1

1. Prologue
2. Dreamtime
3. Abbey Of Synn
4. River Of Time
5. The Blackboard
6. The Theory Of Everything
7. Merlin’s Will
8. Waking Dreams
9. Dawn Of A Million Souls
10. Valley Of The Queens
11. Ride The Comet
12. Star Of Sirrah
13. Comatose
14. Loser
15. And The Druids Turned To Stone

Disc: 2

1. The Two Gates
2. Into The Black Hole
3. Actual Fantasy
4. Computer Eyes
5. Magnetism
6. Age Of Shadows
7. Intergalactic Space Crusaders
8. Collision
9. Everybody Dies
10. The Castle Hall
11. Amazing Flight in Space
12. Day Eleven: Love
13. The Eye Of Ra