Emperor concerteaza in premiera in Romania la ARTmania Festival 2023!

45

Emperor si Samael se alatura, impreuna cu Pain Of Salvation, line-up-ului ARTmania Festival care va avea loc intre 28 – 30 iulie 2023, la Sibiu. Abonamente sunt disponibile pe artmaniafestival.ro.

Cea de-a 16-a ediție ARTmania va aduce 3 zile pline de concerte, evenimente alternative și colaborări inedite, noutățile, surprizele și noi trupe urmând să fie anunțate în viitorul apropiat.

mperor (NO), trupa care a pus symphonic black metal-ul norvegian pe harta muzicală internațională și a scris istorie în cei peste 30 de ani de carieră, și-a început povestea în ‛91, odată cu lansarea acum legendarului demo „Wrath of the Tyrant”, rezultat al colaborării dintre Ihsahn (chitară/ voce), Samoth (tobe)  – care cântau deja împreună de ceva vreme – și Mortiis (bas).

Acest material i-a adus în atenția scenei underground și a casei de discuri Candlelight records, fiind urmat la scurtă vreme de „In the Nightside Eclipse” (1994), albumul de debut care i-a propulsat în lumina reflectoarelor, aducându-le aprecierea criticii, a fanilor și faima internațională. Succesul a adus cu sine și perioade dificile, marcate de schimbări în componența formației, momente care s-au încheiat însă cu lansarea EP-ului „Reverence” (1996) și a legendarului album „Anthems To The Welkin At Dusk” (1997). Cel din urmă a fost votat „albumului anului” în aproape toate topurile de pe întreg globul și a fost desemnat drept cel mai bun disc al anului de revistele Terrorizer (UK) și Metal Maniacs (USA).

După o serie de noi materiale de succes, precum „IX Equilibrium”, de turnee internaționale și show-uri la cele mai mari festivaluri din lume, în 2001 Emperor lansează „Prometheus – the Discipline of Fire & Demise”, un album metal care dovedea din nou talentul extraordinar al uneia dintre cele mai valoroase trupe de black metal a tuturor timpurilor. „Prometheus” avea să fie însă și cântectul de lebădă al Emperor, formația anunțând la scurt timp un hiatus care urma să se întindă până în 2005. În acel an, trupa a luat pe nepregătite comunitatea metal cu un concert surpriză în Oslo (2005), show în care au anunțat revenirea lor pe scenă pentru un număr de evenimente atent selectate din Europa și din SUA.

Iar în 2014 Emperor a sărbătorit 20 de ani de la lansarea „In The Nightside Eclipse” cu o serie de show-uri în Europa și Asia și ca headliner la unele dintre cele mai mari festivaluri de profil, precum Wacken Open Air (Germania), Hellfest (Franța), Graspop Metal Meeting (Belgia), Tons Of Rock (Norvegia), Loudpark (Japonia), Heavy MTL (Canada) sau Summer Breeze Open Air (Germania).