Therion la Bucuresti – Neverending Story!

33

Dupa ce saptamana trecuta Sabaton si Anathema au umplut pana la refuz clubul The Silver Church, seria concertelor de succes a culminat cu Therion, al carei turneu Sitra Ahra s-a oprit in Romania pe 22 noiembrie, transformand in realitate visele multor fani. Dar nu numai cunoscuta trupa suedeza a starnit interesul celor peste 1500 de rockeri stransi la Arenele Romane, ci si cele 2 formatii care au cantat in deschidere: Loch Vostok (Suedia) si Leprous (Norvegia), invitate de Therion pe tot parcursul turneului.

Desi s-au vehiculat pareri pro si contra, cortul montat in Arene a fost o alegere buna, oferind conditii si spatiu de desfasurare optime, seara fiind reusita de la cap la coada, iar organizarea fara niciun fel de repros. A existat si garderoba, iar singurele locuri asaltate de cei prezenti au fost standul de merchandise si frontstage-ul.

Urcand ceas pe scena, Loch Vostok a avut initial ceva probleme cu sunetul, insa pe parcurs s-au remediat. Suedezii performeaza o combinatie interesanta, cu solo-uri care se apropie mai degraba de definitia clasica a progressive metal-ului, dar si cu multe pasaje de melodic death metal, iar frontmanul Teddy Moller are o voce de impact. Intreaga trupa suna bine legat, dar fara sa se evidentieze prin ceva special, in consecinta publicul ce inca se acomoda cu atmosfera a fost destul de apatic. Playlistul s-a bazat in mare parte pe ultimul lor album, “Reveal no Secrets” (2009), dar n-a lipsit “A Mission Undivine” – piesa lansata in 2010.

Galerie foto Loch Vostok.

Programul a fost respectat in continuare si Leprous a urcat pe scena la ora 20.20. Despre tinerii norvegieni primul cuvant care mi-a venit in minte a fost: revelatie. Un mixaj ingenios de genuri, impreuna cu imaginea celor 5 componenti, alcatuiesc o trupa al carei sound e aproape hipnotic si poate parea un pic ciudat pentru cei nefamiliarizati cu genurile avantgardiste.
Desi au un singur material full-lenght la activ, aparitia live a norvegienilor a fost bine primita de publicul din Romania, cu posibile exceptii de rigoare. Piesele, in care regasim elemente de progressive si psychedelic rock, jazz sau melodic death metal, au promovat albumul “Tall Poppy Sindrome”, aparut in 2009. Ritmurile schimbate naucitor si vestimentatia vintage, identica cu cea din pozele de pe site-ul oficial, dreaduri si plete zburand in toate partile, au fost o aparitie unica si care mai are multe de spus pe scena metalului.

Dupa un soundcheck care s-a incadrat minutios in timp, principalii actori ai serii acapareaza scena, in fata numeroasei audiente. Bagheta magica a mastermindului Christofer Johnsson creeaza de la primele acorduri conexiunea perfecta intre cei 8 artisti internationali, iar vocile inalte ale celor 2 simpatice soprane, Lori Lewis si Katarina Lilja, se suprapun armonios peste cele puternice ale vocilor masculine redate de Thomas Vikstrom si Snowy Shaw.

Show-ul a inceput cu “Sitra Ahra”, dupa care a continuat aproape 2 ore promovand albumul omonim, dar a inclus si o parte substantiala din discografia mai veche. Intr-o forma excelenta, artistii din Therion au avut o scenografie bine pusa la punct, un sunet excelent si au cantat nu mai putin de 21 de piese, fiind foarte incantati de publicul din Romania. Expresia diabolica a chipurilor, costumele si machiajul, mastile si gesturile, pe fondul pieselor narative si incarcate de misticism, ne-au purtat in atmosfera teatrala a secolului 19, dominata de tragicomedie si iluzii (Dies Irae – cover “metalic” Mozart), dar si pe taramuri indepartate din nord (“Lemuria”, “Siren of the Woods”), in timpuri mai intunecate (“Perennial Sophia”, “Rise of Sodom and Gomorrah”), in Sitra Ahra (Intro, “Hellequin”, “Kali Yuga Part 3”, “Unguentum Sabbati”) sau in spatii astrale (“Clavicula Nox”, “Abraxas”).

Intr-o scurta pauza dintre piese, a fost reamintit cu placere show-ul sustinut in 2006 la Sala Palatului, alaturi de Orchestra Nationala Romana, precum si dorinta formatiei suedeze de a ne vizita din nou pentru a vedea locuri care fac parte din istoria legendara a tarii noastre.
Muzicieni si actori, totodata instrumentisti care stiu sa redea perfect combinatia symphonic-gothic metal, membrii Therion nu ne-au parasit inainte de a ne oferi 2 bis-uri. Iar la primul, Snowy Shaw si-a facut aparitia purtand stindardul dacic Dracones in uralele publicului. “To Mega Therion” a inchis concertul, reusit din toate punctele de vedere si cel mai frumos din toamna anului 2010.