Nik Bartsch’s Ronin lanseaza albumul Awase

35

Nik Bartsch’s Ronin, cvartetul infiintat de celebrul pianist elvetian Nik Bartsch, va lansa pe 4 mai 2018, albumul “Awase”. Distribuit de prestigioasa casa de discuri ECM, materialul contine 6 piese, sau module cum sunt denumite compozitiile, cu o durata de aproximativ 66 de minute. Noi va invitam sa urmarit mai jos trailerul de prezentare ce contine un fragment din piesa Modul 58.

Titlul albumului este inspirat din artele martiale, “Awase” insemnand “miscare impreuna”, unirea energiilor pozitive, o metafora potrivita pentru precizia dinamica si minimalismul baletic al cvartetului, Ronin devenind o trupa diferita ce a explorat mai mukt si cu mai multa libertate noile piese. Discul a fost inregistrat in studiourile La Buissonne, in luna octombrie 2017, si este produs de Manfred Eicher.

Nik Bartsch’s Ronin imbina inteligent elemente de jazz, funk, muzica clasica contemporana sau muzica ritualica japoneza, rezultatul fiind un original “Zen Funk”, cum si-au botezat ei insisi stilul. Numindu-i pe James Brown si Kurosawa ca influente, “Zen-funk-ul” lui Bartsch este de un minimalism ce nu risca destructurarea pentru ca nu insista prea mult pe un singur ritm. Construit pe figuri repetitive de pian, clarinet, bass si o doza dubla de percutie, aceste “module” improvizeaza nu nota cu nota, ci prin sectiuni surprinzatoare.

In 2011, The Wall Street Journal a ales show-ul live al trupei Ronin printre cele mai bune sase show-uri ale anului, alaturi de cele ale lui Bjork, Radiohead, Patti Smith, Feist si Anna Calvi, iar in 2015, Bartsch a fost nominalizat la Premiile Muzicale Elvetiene, oferite de catre Biroul Federal al Culturii.

Tracklist “Awase”:

1. Modul 60
2. Modul 58
3. A
4. Modul 36
5. Modul 34
6. Modul 59