Insomnium, formatia finlandeza de melodic death metal, a anuntat lansarea celui de-al 8-lea album de studio si datele turneului european. Discul va fi lansat pe 4 octombri 2019, sub egida Century Media iar pe 12 noiembrie trupa va incepe turneul de promovare alaturi de The Black Dahlia Murder si Stam1na.

Cu o activitate de 20 de ani, Insomnium are la activ 7 albume de studio, primul “In the Halls of Awaiting” fiind lansat in 2002, iar ultimul, “Winter’s Gate” aparand in 2016.
Formatia s-a maturizat cu fiecare material discografic, ajungand la un sound unic, acel melodic death metal ce se intrepatrunde cu pasaje de doom sau progressive metal, sound inconfundabil format cu albumul din 2014 “Shadows of the Dying Sun“, si cristalizat in totalitate cu ultimul material, “Winter’s Gate“, disc care a ajuns si pe pozitia 1 a topului finlandez de albume.

Bazele trupei au fost puse in 1997 de catre Markus Hirvonen (tobe), Ville Friman (chitara si voce) si Niilo Sevanen (bass si voce) carora ulterior li s-a alaturat Ville Vanni (chitara). Ulterior Vanni a parasit formatia fiind inlocuit de Markus Vanhala (chitara).