Alcest concerteaza la ARTmania Festival 2019

77

Alcest este noua confirmare pentru editia de anul viitor a festivalului ARTmania Sibiu. Pe scena din Piata Mare a Sibiului, Alcest (Franta) vor urca alaturi de Dream Theater (SUA), Opeth (Suedia), Madrugada (Norvegia), Wardruna (Norvegia) si Myrkur (Danemarca), alte nume cunoscute pe scena muzicala internationala urmand sa fie anuntate in viitor.

Infiintata in 2000 de Neige (Stephane Paut), Alcest a inceput ca un proiect solo de black metal, dar a ajuns sa fondeze un nou subgen muzical, numit “blackgaze”, ce imbina elemente ale muzicii black metal si sheogaze intr-un sound cu adevarat unic.

Traseul artistic al grupului a inceput cu EP-ul “Le Secret” (2005), cu “Souvenirs D Un Autre Monde” (2007), “Ecailles De Lune” (2010) si “Les Voyages De L Ame” (2012), considerate drept piatra de temelie a sound-ului blackgaze (in special “Le Secret”). “Souvenirs d’un Autre Monde“, spre exemplu, a surprins audienta cu un mod de expresie cu totul nou pentru scena metal, original si controversat, generat de imbinarea sound-ului cold raw black metal cu acorduri melancolice, melodioase, dar si cu elemente clare de shoegaze.

In 2014 a urmat “Shelter”, material care a marcat o turnura semnificativa a directiei dinspre metal catre un sound care se inscrie mai mult in estetica dream-pop, lucru ce a generat reactii contradictorii printre fanii trupei, dar care a demonstrat abilitatea formatiei de a merge in zone neexplorate inca si care a deschis portile catre muzicofili prezenti pe alte segmente.

Urmatoarea lansare insa, “Kodama” (2016), reprezinta revenirea trupei la radacinile blackgaze, sound pentru care proiectul a devenit cunoscut, de altfel. Materialele incluse aici combina elementele poetice cu abordarile intunecate, toate inscrise in efortul duo-ului francez de a experimenta si a gasi maniere de expresie surprinzatoare.

“Complexitatea acestui album poate fi observata chiar din titlul ales. “Kodama” este un cuvant cu dubla semnificatie in limba japoneza – de “ecou” sau de “copacul vietii” si a fost inspirat de anime-ul “Printesa Mononoke” (1997) a regizorului japonez Hayao Miyazaki. Intocmai ca personajul principal al anime-ului, albumul trateaza in profunzime ideea de dezradacinare, data de sentimentul de “a nu apartine vreunui loc” si de alternanta sfasietoare intre doua lumi contradictorii (reprezentate chiar si de opozitia oras – natura sau lume fizica – lume spirituala).

Se spune ca piesele Alcest sunt puternic influentate de lumea viselor si de arsenalul de simboluri si senzatii cu care aceasta este populata. Multe dintre compozitii stau sub semnul viselor pe care Neige le avea in copilarie – despre un taram imaginar, un fel de “Fairy Land” sau “cealalta lume”, un loc al sinesteziei, plin de culori, forme si sunete care nu exista pe Pamant. Chiar si numele grupului, Alcest, tine cont de lucruri din afara acestei lumi. Cuvantul in sine nu are vreo semnificatie anume, dar a fost ales de Neige datorita modului diferit in care acesta suna (“Al-sest” – al sɛst ).

Neige (Stephane Paut), creierul acestui proiect muzical, este unul dintre cei mai activi muzicieni ai underground-ului francez de metal, de-a lungul timpului artistul aducandu-si contributia in trupe precum Peste Noire, Mortifera, Phest sau Amesoeurs, pentru a numi cateva dintre ele.