Marduk & Vader – Live in Studio Martin, Bucuresti!

203

Dupa un lung sir de concerte anulate, amanate sau, in cel mai bun caz, care au reusit sa umple o jumatate de sala, Hatework si CJHC au strans la Bucuresti 500 de metalisti pentru Marduk & Vader, mai exact concertul din Club Martin a fost sold out. Din acest punct de vedere locatia, inspirat aleasa, a devenit dintr-o data arhiplina, mai ales ca s-a facut mai tot timpul moshpit si stage diving la greu, cativa zelosi alegandu-se si cu mici accidentari. Per ansamblu, atmosfera a fost exceptionala, sunetul foarte bun, iar trupele au intrat ceas pe scena, asa cum ar fi normal sa se desfasoare intotdeauna un concert bine organizat.

Marduk si Vader ne-au vizitat pentru a doua oara, primii revenind in aceeasi formula, iar polonezii suferind intre timp mai multe schimbari in componenta. Ambele trupe si-au promovat ultimele albume lansate in 2009, in cadrul turneului european Funeral Nation.

Deschiderea serii a fost facuta de neo zeelandezii de la Sinate care au performat un thrash/death metal de pe cele doar 2 albume la activ, cu o linie melodica standard, fara elemente iesite din tipar care sa atraga in mod deosebit atentia.

Mastic Scum, trupa austriaca de death/grind, a spart oarecum monotonia cu un sunet brutal, precizie maxima si un playlist care i-a lasat pe cei prezenti cu o impresie foarte buna. Fratii Gandler, basistul Bobby Balogh si vocalul Maggo, cu o energie incredibila, au facut trecerea prin noul album Dust, si mai vechile Crawl si Scar, un impact puternic avand: Face 2 Face, My Mind’s Mine, Unrestrained, Overdose,The Consciousness in a State of Mind.

A urmat un sound check minutios, fara sa intarzie aparitia pe scena a polonezilor de la Vader, al caror lider a fost singurul revenit in Romania, ceilalti componenti aflandu-se pentru prima oara la noi in tara. Peter Wiwczarek (chitara si voce), care a format Vader in 1983, a stiut sa mentina acceasi directie pozitiva, astfel incat schimbarile din ultima perioada n-au afectat mai deloc sound-ul si prestatia anterioare. Iar concertul a fost la fel de devastator si precis executat, dovedind ca trupa are incontestabil un sunet live dintre cele mai bune ale genului. S-a inceput cu piese de pe Necropolis, dupa care a urmat trecerea prin discografia de mare succes, iar fanii au fost pe deplin satisfacuti auzind: Devilizer, Never Say My Name, Carnal, Wings, Dark Age, Shadows Fear. Legendarii death-eri din Polonia au fost pentru o buna parte a publicului preferatii serii, reusind sa umple sala si sa-i aduca pe toti la apogeul tensiunii.

Headlinerii serii, la fel de punctuali, au preluat conducerea ostilitatilor cu aceeasi forta, transformand intr-un adevarat camp de lupta frontstage-ul, in care fotografii prezenti si consumatorii inversunati de bere si-au pus la incercare “planurile de infiltrare”, pentru a ajunge la locul potrivit. Marduk, cu aproape 20 de ani de performanta, nu a pierdut niciun pic din forma agresiva care i-a consacrat, fiind perfect sincronizati in jurul chitaristului Morgan Hakansson. Noul album “Wormwood” a fost prezentat, iar Mortuus, cu o voce aproape diabolica si extrem de puternica, a demonstrat inca o data ca il poate inlocui perfect pe Legion. Suedezii n-au uitat de albumele de rezistenta si nici de bis, insa probabil o parte din cei prezenti au regretat lipsa din repertoriul serii a unor piese precum: World Funeral, Imago Mortis sau Cold Mouth Prayer.

Dupa 1 ora si jumatate Marduk s-a retras, lasand audienta sub efectul unui concert aproape desavarsit, in care toate elementele au fost imbinate perfect “till the final drop”.