Interviu cu Octav Medis (Akral Necrosis) despre black metal!

888

Akral Necrosis este una dintre cele mai agresive si longevive trupe de black metal din Romania, cu o activitate ce se desfasoara neintrerupt din 2006. Dupa o pauza de patru ani de la aparitia albumului secund, “Underlight” (2016), trupa pregateste un nou material discografic, ocazie buna ca Octav Medis, liderul si solistul vocal, sa ne povesteasca cate ceva despre black metal si istoria formatiei.

– Cum a luat nastere Akral Necrosis? Ce ne puteti spune despre povestea si conceptul din spatele acestui proiect? De unde vine numele trupei?

Am raspuns de prea multe ori la aceste intrebari, asa ca o sa trec foarte rapid prin ele. Akral Necrosis s-a infiintat in 2006, la ceva timp dupa ce l-am cunoscut pe Victor. Ne-am decis sa fondam o trupa black metal impreuna. Numele vine din greaca veche si se refera la sindromul de necroza al ciumei negre. Il folosim ca metafora pentru umorile intunecate ce cangreneaza fiinta oricarui om, fie ca le accepta sau le ignora.

– In 2016 ati lansat “Underlight”, cel de-al doilea album Akral Necrosis si unul dintre cele mai agresive si necrutatoare albume de metal romanesti. Ce este diferit la acest album? Care este povestea din spatele albumului?

Consider ca “Underlight” este un album reusit, inca il ascult cu placere dupa 4 ani de la lansare si stiu cu siguranta ca nu sunt singurul. As incerca o insiruire de factori care au contribuit decisiv la calitatea acestui material: in primul rand, am inceput sa lucram la compozitie chiar inainte de a lansa primul album (“Pandemic Dominion”) astfel ca aveam deja o anume experienta. Mai mult, cred ca am reusit sa ne exprimam muzical mai bine. La toate astea s-au adaugat increderea acumulata in ceea ce faceam plus entuziasmul din interiorul trupei.

Pentru “Underlight” am lucrat in studio cu Marius Costache si, avand in spate experienta de la inregistrarile primului album, am stiut destul de bine cum vrem sa sune in final. As oferi drept exemplu amprenta pronuntata a bass-ului in mix, un element nu prea comun in black metal. Totodata, faptul ca ne-am dorit de la bun inceput sa prezentam o varianta proprie a ceea ce inseamna black metal lipsit de compromis, tributar valorilor din al doilea val, ne-a ajutat sa evitam subiecte si maniere asumate excelent de niste vizionari, dar transformate de altii in kitsch si cliseu. Trebuie sa punctez faptul ca piesele Akral Necrosis nu vor dezvalui secrete ascunse daca le asculti in padure. Nu avem nimic in comun cu tema. Energia noastra creativa izvoraste din griul stratului de ciment ce acopera natura ca un sarcofag, iar asta se reflecta direct in muzica noastra.

– Este “Underlight” o continuare a primului album, “Pandemic Dominion”?

Da si nu. Depinde din ce punct de vedere. Conceptual, intre cele doua materiale nu exista o conexiune directa, ceea ce ramane valabil si pentru al treilea album pe care il lansam in acest an. “Underlight” este insa o continuare in privinta evolutiei trupei, iar ambele albume reflecta cine si unde eram la un anume moment.

– Care este componenta Akral Necrosis in prezent? Sunt schimbari in trupa?

Nu am fi Akral Necrosis daca nu ar exista schimbari in trupa. In momentul de fata trupa este formata din Victor (chitara), Misu/Soyos (bass), Gabriel (chitara), Krzysztof Klingbein (tobe) si eu, Octav (voce).

– Care este sursa de inspiratie pentru Akral Necrosis?

Intalnirea cu viata de zi cu zi, mizeria morala ce guverneaza umanitatea si curiozitatea pe care o avem fata de necunoscut. In cazul meu, as mentiona si mercantilismul care intoxica toata scena de metal, inclusiv cea de black metal.

– Ce parere ai despre faptul ca black metal-ul a devenit un trend?

E greu sa pun in cuvinte scarba pe care mi-o produce treaba asta. Valorile elementare ale black metalului nu sunt intelese, daramite respectate. In mare parte sunt impinsi in fata niste clovni care se copiaza reciproc fara nicio jena atat timp cat un trend e pe val. Mai mult, unii ascultatori sunt socati in momentul in care li se spune un simplu “Nu. Nu imi place trupa”. Din fericire, exista si trupe, si label-uri care lanseaza si promoveaza black metal de calitate, deci cauza nu e pierduta. Anul 2019 a adus zeci de albume valoroase. Nu pot decat sa sper ca timpul le va face dreptate si vor fi apreciate la adevarata valoare.

– Care sunt lucrurile care iti plac si care nu-ti plac in scena metal din Romania? Care este parerea ta referitoare la cum se misca lucrurile pe aici?

Mi-amintesc ca eram foarte implicat in scena locala pe vremuri. In ultimii ani, nu am mai avut energia necesara si poate nici interesul dupa ce te intalnesti cu situatii prevazute degeaba. Cred totusi ca potential exista si vad de la an la an cum ies albume foarte bune in Romania pe o plaja larga de genuri rock si metal. Pacat ca nu se vorbeste despre ele la fel de mult precum ar merita. Evident ca nu e o utopie a metalului si avem destul teren de recuperat pana ajungem intr-o zona sanatoasa, dar sunt multe trupe din tara care merita mult mai multa sustinere.

– Ce alte stiluri muzicale asculti? Ce ne recomanzi?

Am o paleta extinsa de preferinte muzicale, iar black metal-ul este principalul. Va recomand sa cautati non-stop trupe noi de calitate, pentru ca underground-ul este plin. Sunt curios ce o sa se intample cu rock-ul si metalul peste 20 de ani, cand majoritatea trupelor vechi vor fi retrase sau direct in groapa. Cel mai probabil, majoritatea ascultatorilor de pluton care merg la fest-uri si concerte “pt eveniment si atmosfera” vor renunta complet. Poate asta ne va da sansa sa recladim.

– Ce noutati legate de trupa ai? Va exista un viitor album, ne poti da detalii?

Vrem intotdeauna un viitor album. Schimbarile repetate de componenta din cei aproape 15 ani de activitate arata ca am avut o exista tumultoasa, dar asta nu ne-a oprit. Asa cum am comunicat recent, materialul pentru al treilea album este gata. La inceputul lui februarie o sa terminam si inregistrarile; in clipa de fata tobele si chitarele sunt trase.

Ce pot sa adaug e ca albumul va fi lansat in acest an, este conceptual si este cu siguranta cel mai lung material Akral Necrosis, avand o durata de peste o ora. Pentru a pregati terenul, am decis sa lansam un prim single sub forma de videoclip in 2019. In urmatoarea perioada o sa venim cu mai multe detalii si vrem sa scoatem o noua piesa.

– Exista muzicieni (din afara sau locali) cu care speri sa colaborezi si, daca da, cine este pe lista? Si de ce?

Nu neaparat. Am muzicieni pe care ii respect foarte mult, dar asta nu inseamna ca vreau sa-i am pe album. Nu sunt un fan al invitatilor. Cum spuneam mai sus, pentru al treilea album, colaboram in aceasta clipa cu un tobar foarte bun din Polonia, Krzysz.

– Care este parerea ta despre opresiunea resimtita in scena internationala cauzata de catre ideea de Politically Correctness?

Arta poate fi criticata, dar niciodata cenzurata.

– Putem spera la un turneu Akral Necrosis in curand?

Cu siguranta vom sustine un turneu pentru a promova noul album. In conditiile componentei actuale, cei care doresc sa vina sa ne vada nu trebuie sa rateze seria de concerte, deoarece nu vor fi extraordinar de multe.

– Ce reprezinta Black Metal-ul pentru tine?

Odata ce ii intelegi esenta si faptul ca transcende mediul muzical, face parte din tabloul vietii de zi cu zi, si nu ma refer la obositele clisee de tip “merg pe strada cu corpsepaint pe fata”.

– Esti de ceva timp in scena, daca ai putea schimba un lucru in ceea ce priveste industria muzicala, care ar fi acesta si de ce?

Sunt atat de multe lucruri in neregula, incat nu ma pot hotari de unde sa incep. M-as asigura ca nu se mai promoveaza gunoaiele si retetele muzicale abuzate fara nici cel mai mic interes pentru substanta.

Multumesc mult pentru raspunsuri si asteptam sa va vedem pe scena!
Si noi suntem nerabdatori sa ne reintalnim cu publicul nostru. Si vrem macel!

Interviu realizat de Alina!