Interviu cu Alex “Corb” Mihai (Syn Ze Sase Tri)!

483

Cu o istorie de 12 ani, Syn Ze Sase Tri nu mai are nevoie de prezentare. Este una din cele mai cunoscute trupe de metal simfonic extrem din Romania, are la activ 4 albume de studio si numeroase concerte si turnee sustinute in Romania, dar si in Europa. Formatia a impartit scena cu unele din cele mai mari nume ale metalului extrem mondial, precum Dimmu Borgir, Mayhem, Dark Funeral, Carach Angren, Rotting Christ, Lord Belial si multe altele.

In prezent Syn Ze Sase Tri lucreaza la viitorul material discografic si a pregatit cateva concerte fanilor din Romania. Toate informatiile le aflati in interviul de mai jos, acordat de liderul trupei, Alex Mihai “Corb”.

– Ca si prima intrebare, as vrea sa aflu de la voi, ce-ati mai facut in ultimul timp, pentru ca a fost cam liniste in tabara voastra, dupa lansarea celui mai nou album “Zaul mos”.

Salutare. Intr-adevar a fost o perioada de “liniste” sa zic asa. Am avut schimbari in componenta trupei, dar cel mai important este ca ne-am apucat de lucru la un nou album de studio, la care suntem cam la 80% din ceea ce inseamna munca pentru a-l aduce in forma pe care noi ne-o dorim. Asa ca desi nu am avut prea multe aparitii live, acum avem cea mai faina si inchegata formula din cate a avut trupa asta pana in prezent, si pot spune cu mana pe inima ca si noul album o sa fie unul care cu siguranta o sa devina favoritul multora din fanii nostri.

– Sunt ceva schimbari in componenta trupei? Cine sunt membrii trupei Syn Ze Sase Tri si ce alte preocupari au in timpul liber?

Da. Am langa mine acum oameni dedicati, si in primul rand super faini care se regasesc total in trupa asta, ceea ce e foarte greu de gasit. In componenta actuala sunt eu (Alex Mihai) la chitara si voce, Paula Gherasim la clape si vioara, Istvan Lengyel la chitara, Dan Tarcea la bass, Dragos Tigaeriu la voce si noul nostru tobar Mihai Puscasu. Cat despre ce face fiecare, pot spune ca suntem oameni simpli, muncim, invatam, studiem, ne ducem traiul asa cum se poate, dar suntem uniti de dorinta aceasta de a face muzica Syn Ze.

– Ca si trupa abordati o muzica mai putin accesibila: crezi ca genul asta de manifestare (atat muzical cat si stilistic), are menirea de a ilumina ascultatorul?

Eu unu nu o consider o muzica mai putin accesibila. Asta poate e o eticheta care nu ar trebui sa nu existe. Avem melodie, avem sentiment si avem dinamica. Pe langa metalul extrem avem o gramada de influente din alte genuri pe care am avut curajul sa le incorporam in muzica Syn Ze Sase Tri, iar faptul ca am avut onoarea sa colaboram cu cei mai mari muzicieni ai rock-ului si metalului romanesc, e o dovada in plus ca fiecare se poate regasi in muzica noastra, sau si mai bine sa aleaga ce ii place cel mai mult. Cat despre iluminarea de care spuneai, cred ca aceasta ar trebui sa vina din interiorul fiecaruia, din esenta fiecaruia. Noi doar incercam sa prezentam o poveste ce contine multe legende, obiceiuri si traditii si chiar farame de istorie din ceea ce ne priveste ca neam. Pacat ca pe zi ce trece aceste valori culturale se pierd si locul lor este luat de alte treburi care nu ne caracterizeaza.

– O intrebare clasica: de unde va luati inspiratia, ce va inspira? Atat muzical cat si stilistic.

Cum am zis mai sus, inspiratia vine din noi, din ceea ce citim, din ceea ce ne fascineaza, din natura, din legende din radacinile pe care le avem. Altii se razvratesc prin chestii sociale sau politice. Noi incercam prin stilul nostru mai agresiv, atat ca muzica cat si ca imagine sa tragem un semnal de alarma. Sa nu ne uitam radacinile, sa nu uitam cine suntem si desi ne dorim sa evoluam ca oameni sau ca natiune, sa nu uitam ca inaintea noastra au fost mii de ani de istorie si de traditie care au batatorit calea pe care azi noi o urmam.

– Exista o ideologie in spatele trupei? Sunt elemente comune care unesc cele patru albume Syn Ze Sase Tri?

Desigur. De fiecare data am spus. Din 2007, de cand am scris prima piesa, am inceput o poveste. Fiecare album e un capitol, fiecare piesa e o secventa. Iar pe langa versuri fiecare album are o poveste a lui, care se regaseste in booklet. Daca le citesti in ordine, ai sa vezi ca se leaga, si poti oarecum sa si intuiesti ce urmeaza sa se intample. Deja ne apropiem de capitolul 5, noul album. Dar, ca sa intelegi pe deplin, noi incercam sa icurajam ascultatorii sa caute si sa studieze ceea ce e in spatele pieselor noastre. Sa citeasca despre istorie, despre folclor, traditii, mitologie, si vor intelege poate si mai bine ce dorim noi sa exprimam. Muzica e doar fundalul care poarta mesajul.

– De asemenea, sunteți cunoscuți pentru proeminența imaginilor în ceea ce priveste albumele. Cine se ocupa de partea grafica? În ce masura ați considera ca este o parte a muzicii în sine?

Pentru mine unul este foarte importanta imaginea. Cum am mai zis si in trecut. Una e sa vezi Aida la opera jucata in haine moderne si una e sa vezi acei interpreti imbracati asa cum i-a imaginat compozitorul. Exact ceea ce inseamna opera, actorie + muzica + imagine. Partea vizuala trebuie sa insoteasca partea auditiva. Sunt doua din principalele noastre simturi pe care le avem ca oameni. Incercam prin imagine sa conturam si mai bine ceea ce dorim sa transmitem prin muzica si versuri, si totodata aceasta prezentare vizuala, ne si defineste ca si trupa. Lumea stie ca suntem aia plini de sange care cantam imbracati in armuri. De partea grafica, s-a ocupat Jan Yirlun de la Darkgrove Design din Finlanda, un artist grafic care a colaborat cu unele din cele mai mari nume din metalul mondial, si cu care am avut o colaborare excelenta, care a dat nastere imaginilor care reprezinta fiecare album.

Exista si alte proiecte la care colaborati?

Da. Mai exista un proiect pe langa Syn Ze Sase Tri, numit Raven’s Heart. In acest proiect suntem patru membri din actuala trupa. Este un proiect la extrema opusa fata de Syn Ze Sase Tri, un proiect sincer si plin de romantism, dar despre acest proiect poate vorbim in alt interviu.

– Exista noutati referitoare la un nou album?

Cum am zis mai sus, suntem la 80% din noul album. Asteptam cu nerabdare sa finalizam si sa venim cu mai multe detalii. Suntem si noi la fel de nerabdatori ca si voi.

– Vor urma noi concerte?

In aceasta primavara avem deja anuntate concerte, si dorim sa mai legam cateva sa facem un mic tur. Urmeaza sa le anuntam in curand.

– Cum crezi ca va evolua scena metal in perioada urmatoare? Atat cea romaneasca cat si cea internationala?

Imi este greu sa raspund la aceasta intrebare. Noi ca tara nu ne putem compara cu ce este nici macar in Ungaria, la nivel european nici nu discutam. Din ce observ, sunt din ce in ce mai putine cluburi unde sa se poata canta, si din ce in ce mai putini oameni la concerte. Eu unu sper la o evolutie in bine si sper sa ajungem si noi ca in afara. Avem trupe foarte bune, instrumentisti extraordinari care s-au afirmat poate mai bine in afara tarii decat au facut-o aici. Cred ca totul tine de lipsa organizatorilor si a locurilor in care sa se poata fiecare exprima asa cum trebuie. Suntem limitati din acest punct de vedere, dar, inca o data zic, sper sa se schimbe in bine toata treaba asta.

– Trupa implineste 12 ani deja. Iti inchipuiai la inceput ca vor trece atati ani si ca veti scoate albume ce vor incanta fani? Ce reprezinta aceasta perioada de timp pentru tine si cum te-a implinit?

Trebuie sa recunosc ca sunt mandru de ce am realizat in acesti 12 ani. Am avut langa mine numai colegi de mare valoare, si datorita lor am facut tot ce inseamna azi Syn Ze Sase Tri, dar si publicul a fost de partea noastra. Chiar daca a fost greu, o munca titanica, si multe lucruri pe care le stiu doar eu, a meritat. Ma bucur de fiecare data sa vad ca in fata noastra la concerte sunt oameni care ne respecta si ne sustin, si asta ne impinge sa mergem inainte. Nu o facem doar pentru noi. E o energie pe care o transmitem, care creste in cei ce o primesc si care se transmite mai departe, si asta pentru mine inseamna enorm. Au fost 12 ani grei dar frumosi, si sper sa fie multi si de acum inainte.

– Cu ce este diferit albumul “Zaul mos” fata de “Stapan peste stapini”?

Zaul mos” a fost poate cel mai complex album ca si poveste dar si ca muzica. Am avut placerea si onoarea sa colaboram cu cei mai mari si mai faini oameni din muzica rock si metal din Romania. Pentru mine a fost sa zic asa un vis implinit, pentru ca pe multi dintre ei ii admiram din copilarie, si imi doream sa ajung ca ei pe scena, sa cant ca ei si cu ei, si iata ca visul mi s-a implinit. Trebuie sa le multumesc si de data asta si de fiecare data. Si nu pot sa nu ii si amintesc. Nicu Covaci, Costin Adam si Cristi Gram de la Phoenix, Titi Dragomir, Andy Ionescu de la Taine, Alin Moise si Adrian Marias de la Moise, Costel Lapusneanu de la God, Aura Danciulescu de la Scarlet Aura, Kempes, Andy Ghost de la Altar, Robert Dohar, dar si pe cei cu care am colaborat pe albumele anterioare, Alin Dinca de la Trooper, Bogdan Luparu si Manu Giugula de la Bucovina, Andrei Oltean de la E-an-na, Adrian Ghercea de la Argus Megere si Negura Bunget, Iulia Szabo de la Opera Nationala din Timisoara.

– Doriti sa transmiteti fanilor un mesaj?

Cum am zis de foarte multe ori, cel mai important e sa fiti voi. Asa cum simtiti, asa cum doriti. Nu va lasati schimbati de nimic, si sustineti trupele si scena muzicala romaneasca. Indiferent de gen. Nimeni nu se imbogateste din asta. E un lant toata treaba asta si voi sunteti o veriga importanta. Fara voi, noi nu am avea pentru cine sa cantam, fara noi si alte trupe, voi nu a-ti avea ce sa ascultati, si fara noi si fara voi nu ar mai exista nici cluburi si festivaluri unde sa ne intalnim si sa ne bucuram de ce iseamna muzica rock, spiritul liber si ceea ce ne face sa fim rockeri. Ramaneti puri, ramaneti sub semn de lup!

Furor Lupus! Furor Syn Ze Sase Tri!

– Multumesc mult pentru timp si rabdare, mult succes si asteptam noi concerte!

Multumim si noi si sa ne vedem cat mai multi si cat mai des.