Starurile jazzului mondial concerteaza in noul sezon Jazz Nouveau 2020

143

Sezonul VI al seriei de concerte Jazz Nouveau din Control Club se anunta unul spectaculos. Erik Truffaz Quartet, Tonbruket, Dominic Miller (chitaristul lui Sting), Phronesis, Rabbia/Petrella/Aarset sunt cateva dintre primele nume confirmate in prima parte a acestui an.

Sezonul debuteaza pe 27 ianuarie 2020, cu show-ul israelienilor de la Liquid Salloon, adica Amir Bresler – tobe (Avishai Cohen, Kutiman Orchestra), Sefi Zisling – trompeta (Funk’n’stein, The Ramirez Brothers), Nomok – clape, Elyasaf Bashari – bass, Roi Avivi – chitara. Cu o prezenta scenica plina de energie molipsitoare si o insolita combinatie de muzica africana, jazz psihedelic si muzica electronica, Liquid Salloon promite un show memorabil in deschiderea noului sezon Jazz Nouveau.

Pe 10 februarie 2020, concerteaza Erik Truffaz, probabil unul dintre cei mai iubiti si respectati trompetisti europeni. Comparat adeseori cu Miles Davis, numele lui Erik Truffaz a devenit sinonim cu nu jazzul. Jazz, rock’n’roll, hip-hop, drum’n’bass isi gasesc locul in compozitiile hipnotice ale lui Erik Truffaz, artistul care nu se uita niciodata inapoi, asa cum o demonstreaza albumele sale editate de Blue Note Records si EMI. Aflat in turneu european, trompetistul isi va prezenta in Bucuresti cel mai recent disc, “Lune Rouge“.

Pe 12 februarie este randul grupului italian Chat Noir sa viziteze Control Club. Turneul pisicii negre s-a apropiat atat de tare de Bucuresti incat Jazz Nouveau nu a rezistat tentatiei de a-i invita sa cante si in Bucuresti, chiar daca nu intr-o zi de luni, cum ne-am obisuit.

Chat Noir a debutat ca un Trio de pian puternic inspirat de EST sau The Bad Plus, dar ADN-ul lor muzical a suferit cateva mutatii pe parcursul celor sapte albume. Metamorfoza intr-un grup ce exploreaza sound-ul electronic si colaborarea cu trompetistul norvegian Nils Petter Molvaer, (care canta pe 4 piese de pe cel mai recent disc al italienilor, “Hyperuranion“) se pare ca a fost o alegere inteleapta, Chat Noir fiind din ce in ce mai apreciati de public si critici.

Si daca tot am pomenit mai sus de EST, pe 17 februarie pe scena din Control va urca Tonbruket, grupul basistului suedez Dan Berglund, fost membru al Esbjorn Svenson Trio. Alaturi de acesta pe scena vor mai evolua Johan Lindstrom – chitara, pedal steel, Martin Hederos – clape, vioara si Andreas Werliin – tobe.

Luna martie nu se lasa mai prejos, deschiderea fiind facuta pe 16 martie de chitaristul de origine argentiniana, Dominic Miller, celebru pentru colaborarea sa cu Sting, cu care canta din 1991. Instrumentist prolific, Dominic Miller poate fi auzit pe mai mult de 70 de discuri alaturi de marii artisti ai lumii, Tina Turner, Phil Collins, Vinnie Colaiuta, Katie Melua, Manu Katche, The Pretenders numarandu-se printre acestia.

Pe 23 martie un alt chitarist, de data aceasta emblematic pentru jazzul european, Eivind Aarset revine in Control Club cu un nou proiect, alaturi de italienii Michele Rabbia (tobe) si Gianluca Petrella (trombon). Colaborarile lui Eivind Aarset cu Ray Charles, Dee Dee Bridgewater, Morten Harket (AHA), Nils Petter Molvaer, David Sylvian, Bill Laswell, Jan Garbarek, Paolo Fresu, Tigran Hamasyan, Stefano Battaglia, Dhafer Youssef sau Andy Sheppard i-au adus reputatia de cel mai apreciat si cautat chitarist norvegian.

Pe 6 aprilie este randul trio-ului anglo-scandinav Phronesis sa urce pe scena din Control. Descrisi de publicatia Jazzwise drept “The most exciting and imaginative piano trio since
Esbjorn Svensson Trio”, Jasper Hoibi (contrabas – Danemarca), Ivo Neame (clape – Marea Britanie) si Anton Eger (tobe – Suedia) au reputatia unor muzicieni al caror show-uri seduc chiar si cele mai exigente audiente. Verificam aceasta curajoasa afirmatie cu ocazia show-ului trupei in Bucuresti, cand isi vor prezenta cel mai nou disc, “We Are All“.

Toate concertele din seria Jazz Nouveau incep la ora 20:00 iar accesul publicului se face de la ora 19:30. Biletele se pot cumpara online pe eventbook.ro si iabilet.ro.

Jazz Nouveau este o serie de concerte organizate de Control Club in colaborare cu Twin Arts, care isi propune sa aduca in atentia publicului bucurestean artisti locali si internationali aflati din punct de vedere stilistic la confluenta dintre jazz si alte genuri muzicale.