Trei noi formatii confirmate pentru Dark Bombastic Evening!

84

There’s A Light, GOLD si Throane sunt noile formatii confirmate pentru editia de anul viitor a festivalului Dark Bombastic Evening, ce se va desfasura in perioada 19 – 22 august 2020, in Cetatea Alba Iulia – spatiile RYMA. Pana in prezent pe afis mai apar Ved Buens Ende, A Swarm of the Sun, Oranssi Pazuzu si Saor.

Pretul unui abonamenteste de 352 lei pana pe 1 ianuarie 2020, dupa care va creste la 389 lei. Pe 15 martie 2020, se vor pune in vanzare bilete pe zile (20-21-22 august) la pretul de 181 lei. Seara de 19 august (opening ceremony) va fi cu intrare gratuita.

Intalnirile DBE se formeaza, in principal, prin implicarea unei comunitati fragile formata din oameni veniti din toata Europa si nu numai. S-ar putea spune ca acestia sunt “die-hard fans”. Unii vin de la bun inceput, altii s-au alaturat mai tarziu, poate chiar pentru prima data, dar exista mereu dorinta unui nou eveniment. Conceptul DBE nu include trupe mari sau trupe care sa cante in deschidere.

There’s A Light este din Lahr / Freiburg, Germania si sunt autorii unor acorduri post rock / experimental, dupa cum declara chiar ei. Trupa a scos pana acum doua materiale, un album (“A Long Lost Silence”-2018) si un EP (“Kartoum”-2012 ). Ele se gasesc pe Bandcamp. There’s A Light inseamna: David Christmann – chitara, Markus Dold – chitara, Jonas Obermuller – Keyboards, Andreas Richau – Vocals / Bass si Jan Luftner – tobe.

GOLD este o trupa avant-garde dark rock din Rotterdam, Olanda. Sunt autorii albumului “Why Aren’t You Laughing?“ (2019), album ce imbina influente goth (site-ul Kerrang l-a descris “The Cure at their melancholic best”) cu voci eterice, atmosferice. Reamnintind de inovatia celor din Godspeed You! Black Emperor, de delicatetea lui Kristin Hersh, dar adanc inradacinati intr-un sound rock definitoriu si acaparator, GOLD au devenit o entitate unica. Personalitatea distincta a trupei i-a adus in atentia celor din Converge cu care au facut un turneu in 2016-2017 si a celor din New Model Army cu care au concertat in 2018. Albumul de debut “Interbellum” a fost lansat in 2012 la casa de discuri germana VAN Records. A urmat “No Image” in 2015 iar in 2017 au lansat “Optimist”, cel mai bine primit album al trupei pana acum. Pentru fiecare album, Milena Eva (voce) s-a ocupat si de partea lirica. Din GOLD fac parte: Thomas Sciarone – chitara, Kamiel Top – chitara, Jaka Bolic – chitara, Leyla Overdulve – bass si Igor Wouters – tobe.

Throane este un proiect de post-black metal din Franta si este viziunea fotografului / ilustratorului / designerului enigmatic Dehn Sora (Blut Aus Nord, Ulver, Deathspell Omega). Pana acum, Throane are doua albume: “Plus une Main a Mordre” (2017) si “Derriare​-​nous, la lumiare” (2016). Despre sonoritatile Throane s-a spus ca, la fel ca arta vizuala a lui Sora, muzica sa are o singularitate hipnotica, aproape ireala. Muzica apare ca o meditatie moderna, dar la fel de incarcata spiritual. Pe albumul “Plus une Main a Mordre” apar ca invitati Colin Van Eeckhout (Amenra), Sylvain (Incivil Tragedia) si Valnoir, grafician. Albumul este marcat de ferocitate autentica gasind elemente comune cu Swans, Breach si Godflesh, marcat de tonalitati de doom, post black-metal, post-hardcore si industrial. In niciun caz conventionala, muzica Throane nu poate fi numita disonanta sau armonioasa.

In ciuda unui meniu din ce in mai variat in materie de evenimente, Dark Bombastic Evening ramane punctul de atractie principal pentru majoritatea participantilor sai, combinatia dintre atmosfera, locatie si evolutia muzicala de pe scena fiind un motiv suficient de bun pentru o certa reintalnire.