Concert Riot in club Fabrica

119

Romanian Thrash Metal Club, in colaborare cu Eat Metal Records (Grecia), va invita luni, 4 noiembrie, in club Fabrica, la o intalnire de exceptie cu una din marile legende ale scenei heavy metal, Riot.

Formata in 1975, la New York si aflata inca intr-o forma de invidiat dupa aproape 45 de ani, Riot este una dintre acele trupe care se confunda cu istoria metalului. Evolutia ei discografica pleaca de la hard rock, transformindu-se gradual intr-un heavy metal clasic, pentru ca spre finalul anilor ’90 sa ajunga a fi considerata unul dintre pionierii power metal-ului. De remarcat pastrarea unei identitati proprii pe parcursul celor 16 albume de studio, in ciuda numeroaselor schimbari de componenta si a evolutiei stilistice amintite.

Primele albume, inspirate din filonul blues-rock/proto-metal (Thin Lizzy, Deep Purple, Rainbow), s-au remarcat in epoca prin simplitatea, viteza, energia si forta compozitiei – aceasta etapa a culminat in 1981 cu “Fire Down Under“, considerat de multi a fi o redutabila replica data de America curentului NWOBHM care domina scena metalica de peste ocean. Paradoxal, acest album care avea sa devina cel mai bine vandut al trupei a fost respins de casa de discuri ca nevandabil, lansarea lui devenind posibila doar in urma protestelor de strada ale fanilor, dintre care cei mai indirjiti s-au dovedit a fi nu americanii, ci britanicii.

Au urmat doua albume excelente, dar cum succesul comercial tot intirzia sa apara, in 1984 istoria trupei a ajuns intr-un punct in care ar fi putut sa se incheie prematur. Din fericire, dupa doi ani de pauza, Riot s-a reinfiintat si in 1988 a zguduit scena metalica printr-un nou album de referinta, “Thundersteel“. Nu putini sint cei care-l vad la acelasi nivel cu “Painkiller“, numai ca aparut cu doi ani mai devreme. De aici inainte trupa avea sa ramina ferm ancorata in teritoriul power/speed, castigandu-si pe plan mondial notorietatea ce pe nedrept se lasase atit de mult asteptata.

Un nou moment de cumpana a fost 2012, anul mortii lui Mark Reale, “creierul” formatiei si unicul membru fondator ramas permanent in componenta ei. Ceilalti membri au decis totusi sa continue, dar din respect pentru Mark numele trupei a fost modificat in Riot V (trupa ajunsese la al cincilea vocalist). Sub noul nume a continuat o intensa activitate live si discografica, trupa confirmindu-si statutul prin trei albume solide de studio.

Mai multe detalii in curand.