Concert Katatonia la Rockstadt Extreme Fest

51

Katatonia este noul nume confirmate pentru Rockstadt Extreme Fest 2019, care va avea loc intre 1 – 4 august 2019, la poalele Cetatii Rasnov. Trupa va sarbatori 10 ani de la lansarea albumului “Night Is The New Day”, pe scena festivalului.

Incepand de la aceasta editie Rockstadt Extreme Fest va avea doua scene mari iar sectiunea food-court va fi mutata intr-un alt areal din interiorul festivalului, cu acces facil si care va oferi o diversitate si mai mare in ceea ce priveste mancarea si cu un spatiu mult mai generos pentru servirea mesei.

Copiii cu varste de pana la 12 ani vor avea acces gratuit in interiorul festivalului daca vor fi insotiti de un parinte sau tutore legal cu abonament sau bilet valid.

Incepand din data de 6 mai 2019 au fost puse in vanzare biletele pentru locurile camping la Rockstadt Extreme Fest 2019. Sunt disponibile 800 de locuri de campare la Camping 1 (Stadion) si 800 de locuri de campare la Camping 2 (Glajarie) la pretul de 50 lei / persoana pe perioada festivalului. Acestea se vor putea achizitiona doar prin reteaua iabilet.

Infiintata in 1991 in Suedia, Katatonia a pornit ca un proiect de studio, ce avea la baza pasiunea pentru death metal a doi muzicieni Jonas Renkse si Anders Nystrom. Cu schimbari numeroase de line-up, formatia a cunoscut si a experimentat mai multe sub-genuri, de la death doom si death metal pâna la metal progresiv si rock progresiv.

Katatonia a atras rapid aprecierea scenei underground inca de la primul album, “Dance Of December Souls” (1993) considerat un clasic al genului doom metal. in scurt timp, si-a construit un adevarat renume pe scena internationala, purtându-si fanii, de-a lungul carierei, de la atmosfera intunecata si sunetul melancolic, adeseori dur, al primelor albume, la un note mai soft, accesibile unui public mai larg.

Cu un sound ce era in egala masura familiar si fresh, datorita abordarilor creative aduse de fondatori genurilor sub semnul carora grupul a luat fiinta, Katatonia a evoluat permanent de la sunetul traditional al doom metal-ului catre teritorii muzicale neexplorate. Albumul “Brave Murder Day” (1996, marcat de pasajele vocale dure ale lui Mikael Akerfeldt – Opeth) reprezinta punctul de turnura al acestui traseu, care a continuat cu explorarea colturilor celor mai intunecate ale metal-ului, insumate in “Discouraged Ones” (1998) si s-a indreptat catre experimentarea potentialului oferit de rock-ul progresiv si de alte elemente muzicale non-metal.

Cu “Tonight’s Decision” (1999) si “Last Fair Deal Gone Down” (2001), Katatonia si-a uimit fanii prin ingeniozitatea pasajelor muzicale, intregite de un dinamism emotional devastator, care a permis radacinilor doom metal ale trupei sa fie imbogatite de diversitatea texturilor si abordarilor oferite de alte genuri muzicale. intretesute intr-un sound ce a evoluat si continuat mereu sa surprinda, cavalerii tristetii au inclus noi si noi elemente in lucrarile lor, intensul amalgam emotional culminând cu “Night Is The New Day”, album aparut in 2009 si larg acceptat drept capodopera. Reconstructia si reinterpretarea cu succes a radacilor metal, imbogatite de influentele stilistice oferite de alte zone muzicale, a continuat cu “Dead End Kings” (2012), fiind intregit de “Dethroned & Uncrowned” (2013) si de “The Fall Of Hearts” (2016), cel de-al 10-lea album al Katatonia, considerat drept unul dintre cele mai puternice si profunde materiale ale trupei.