Mogwai concerteaza la ARTmania 2018

59

Trupa scotiana de post-rock Mogwai a confirmat prezenta la editia din acest an a festivalului ARTmania 2018. Pentru prima oara in Transilvania, scotienii vin in Romania pentru a prezenta cel mai recent album, “Every Country’s Sun”, descris de publicatia The Guardian ca fiind “o muzica perfecta pentru a naviga prin haosul etern al vietii”, care se adreseaza unui public cultivat, meloman, dornic de a experimenta sunete si trairi noi intr-un concert live de cea mai buna calitate.

Mogwai se numara printre putinii supravietuitori de succes ai scenelor post-rock din Glasgow din care s-au remarcat in anii `90 si care se afla, in acest moment, in mijlocul unei cariere stralucitoare care cuprinde noua albume de studio si nenumarate turnee in jurul lumii. Pe lânga asta, trupa s-a remarcat si prin muzica de film si televiziune, fiind omniprezenti pe genericele de final al productiilor din toata lumea, printre care amintim “Zidane: A 21st Century Portrait”, “Miami Vice” sau “Les Revenants” (un serial de televiziune transformat si in joc videoin care s-a pastrat piesa muzicala principala, “Kids Will Be Skeletons”.

Trupa formata din Stuart Braithwaite (chitara, voce), Barry Burns (chitara, pian, sintetizator, voce), Dominic Aitchinson (chitara bas) si Martin Bulloch (tobe), s-a nascut in Glasgow-ul anului 1995, cu un nume inspirat din creaturile filmului “Gremlin”, desi chitaristul Stuart Brathwaite spune ca “numele nu are o semnificatie speciala si am intentionat sa gasim unul mai bun, dar, ca in multe alte situatii, nu ne-am mai intors la gândul asta ulterior”.

Influentele muzicale ale Mogwai includ Fugazi, MC5, My Bloody Valentine, Sonic Youth, Pixies si The Cure, iar stilul lor muzical are conexiuni usor de identificat cu diferite genuri muzicale, cum ar fi shoegaze, math rock sau art rock. Albumul de debut, “Mogwai Young Team”, a fost descris ca fiind “uluitor de dinamic, trecand fara probleme prin sunete linistite, de o frumusete blânda, la zgomote albe care zgârie creierul insotite de ritm care pare de ciocan”. (Martin Strong, The Great Indie Discography).