Born From Fire – Metalhead Meeting 2015 partea 2

30

Ziua 3

Ziua de sambata a fost cu siguranta cea mai solicitanta din punct de vedere meteorologic, fiindca soarele a ars si a trait ca in vremurile bune de pe planeta proprie si personala, practic topind carnea de pe oasele, constiinta si sufletele oamenilor si facand-o sa se scurga cu o repeziciune demna de o cauza mai buna in pahare.

Aceleasi trupe onorabile in deschidere, un Negura Bunget cu stilul lor intunecat si mult apreciat, niste irlandezi energici folk-metal de la Cruachan care au facut audienta sa topaie din toti bojocii, cu un Primordial imperial si pe care-l asteptam ca pe Sfintele Moaste fiindca ii ratasem cu o alta ocazie si care i-a incantat pe toti cei cu care am vorbit ulterior cu numai sase piese fiindca asa a fost programarea, cu un Triptykon – creatie a fostului vocal din importantul reprezentant al metalului extrem numit Celtic Frost si, in cele din urma, dar nu cei din urma si cu o mentiune aparte, Bloodbath.

Aceasta trupa este o alcatuire de exceptie a unor muzicieni cu cariere in formatii de legenda. Sa-i luam pe rand si sa vedem pe unde au performat si de unde vin ei pe persoana fizica: Nick Holmes – voce (Paradise Lost); Jonas Renkse – chitara bass (Katatonia); Martin Axenrot – tobe si percutie (Opeth); Anders Nystrom – chitara si backing vocals (Katatonia); Per Eriksson – chitara (fost tehnician muzical pentru Katatonia si Bloodbath). Suficiente enumerari pentru a afla ce a urmat.

Setlist Primordial la Metalhead Meeting 2015:

1. Where Greater Man Have Fallen
2. No Grave Deep Enough
3. Babel s Tower
4. As Rome Burns
5. The Coffin Ships
6. Empire Falls

Setlist Triptykon la Metalhead Meeting 2015:

1. Procreation (Of The Wicked) – (Celtic Frost Cover)
2. Goetia
3. Cyrcle Of The Tyrants [Celtic Frost Cover]
4. Tree Of Suffocating Souls
5. Abyss Within My Soul
6. Altar Of Deceit

Setlist Bloodbath la Metalhead Meeting 2015:

1. Let The Stillborn Come To Me
2. Mental Abortion
3. So You Die
4. Breeding Death
5. Anne
6. Cancer Of The Soul
7. Weak Aside
8. Soul Evisceration
9. Unite In Pain
10. Like Fire
11. Mock The Cross
Encore
12. Eaten
13. Cry My Name

Ziua 4

Intamplator sau nu, a urmat si ultima zi, picata implacabil intr-o duminica cu numele de 14. Una care a debutat atmosferic sub auspicii asemanatoare celei precedente, dar care s-a razgandit la un moment dat si a strans pe cer niste nori numai buni de un pui de ploaie sanatoasa, asa cum scrie la cartea unei furtuni de vara. Total in ton cu vremea de la momentul respectiv britanicii de la Antimatter, perfect armonizati cu vantul folk-metalii de la Heidevolk, oarecum iesiti din schema nemtii gothici de la Lacrimas Profundere fiindca pericolul din cer trecuse, dar asta nu inseamna ca nu mi-au mers la inima ca doar nu degeaba erau asteptatii preferati din seara cu pricina din punctul meu de vedere.

Penultimul act al reprezentatiei care s-a numit Metalhead Meeting a apartinut fetelor de la “The Sirens”. Acesta este un proiect care dateaza de vreo doi ani si este ingemanarea a trei soliste a unor trupe cu nume, si anume The 3rd and The Mortal, The Gathering si Theatre Of Tragedy, cunoscute si recunoscute dupa buletin drept Kari Rueslatten, Anneke van Giersbergen si Liv Kristine Espenaes Krull. Departe de a fi considerat misogin, fiind fete, au cantat un rock pentru fete, asta a fost impresia mea, completata de cea a celor din jur, basca faptul ca au intrat cu intaziere pe scena si au scurtat considerabil recitalul celor care aveau sa incheie gala.

Setlist The Sirens la Metalhead Meeting 2015:

1. Treat Me Like A Lady
2. Vervain
3. Saturnine
4. Death Hymn
5. Image
6. Fearless
7. Push
8. Venus
9. Ride
10. My Wilderness
11. Strange Machines

Amorphis este numele acelor ilustri cunoscuti, se preocupa cu heavy-metal, dateaza de vreun sfert de veac si vin din Finlanda. Trebuiau sa fie cam 70 de minute si s-au rezumat la vreo 40-50. Pacat ca n-au apucat sa cante mai mult din cauza legilor locale care interzic manifestarile concertistice dupa ora 23, desi ei au incercat si au reusit s-o duca inca vreo 10 minute. Multi venisera special pentru ei, am vazut multe tricouri dedicate in public, insa se stie ca vor recidiva candva anul asta si poate atunci va fi toata lumea multumita ca nu vor mai exista derapaje pe ultima suta de metri.

Setlist Amorphis la Metalhead Meeting 2015:

1. Hopeless Days
2. The Wanderer
3. Sampo
4. Silver Bride
5. The Smoke
6. Silent Waters
7. Towards And Against
8. Against Widows
9. Into Hiding
10. House Of Sleep

Necesare concluzii

Incep cu locatia. Da, a fost praf si ciment incins, uneori batea vantul de clipeai cu strasnicie, insa asa se intampla cand esti pe un teren viran si cu un soare nemilos deasupra capului. Am citit cateva opinii si eu chiar nu-i inteleg pe oamenii astia care se plang de orice. Tin minte ca in anii trecuti nici nu incepuse inca B’est Fest langa Tunari si existau persoane care se lamentau ca poate ploua si se va transforma pasunea intr-o mlastina, ca de ce este scena orientata catre est si-i va bate pe spectatori soarele de apus fix in mecla si tot asa. Sunt genul de persoane care n-ar fi multumite nici daca ar sta tolanite la un concert ca fecioara pe pajiste pe un pat moale si cu niste gagici goale de jur imprejur care le-ar face vant cu frunze de palmier, in timp ce ele le-ar picura in gura boabe de struguri ca imparatilor romani.

Continui cu aprovizionarea. Este adevarat ca spre sfarsitul celei de-a treia zi nu s-a mai gasit Stejar ca sa cazi mort de beat dupa opt doze sau cutii de Timisoreana ca sa consumi mai mult cu 50 de mililitri, dar a fost la discretie bere la dozator pana in ultima clipa a celei de-a ultima zi. Cu alte ocazii se tavaleau unii ca este prea scumpa bautura si ca suntem jecmaniti, cu jetoane de sase sau chiar sapte lei, deci hai sa fim seriosi, la cinci lei berea si doua ape la jetonul de acelasi pret!

Ceva despre securitate. Admirabila si uite ca se poate si asa! Nu ca ai fi putut intra cu bautura sau mancare din afara, dar puteai introduce pana si o mitraliera daca erai vreun zevzec si aveai de gand sa-i seceri pe aia de pe scena, oricare ar fi fost ei. N-am avut parte nici macar de traditionalul pipait pe buzunare. Orisicat, sper ca asta este un semnal pe viitor pentru firmele de paza ca un concert de metal nu este un meci Steaua-Dinamo, la care oamenii vin sa-si dea in cap, ci sa se simta bine ascultand muzica si sa se simta de la bine in sus.

Si sa nu uitam de noi, presa. Am remarcat lipsa photopit-ului, ceea ce nu-mi explic pentru un festival de patru zile si cu multe trupe in line-up. Avand in vedere ca presa sprijina intr-o mare masura promovarea evenimentelor, consider ca ar trebui sa beneficieze de niste conditii decente pentru a-si desfasura activitatea. Ar fi binevenit la concertele si festivalurile importante cel putin un spatiu dotat corespunzator, avand in vedere ca munca noastra presupune atat efort, cat si atentie si echipament in plus.

Epilog

Obositoare, dar extrem de frumoase. Cam asa ar putea fi rezumate aceste patru zile, insa este vorba strict de experienta personala. Editia 2015 a apus, dar anul 2016 traieste deja si se rezuma deocamdata doar la Rotting Christ, insa am fost obisnuiti cu binele si tare nu ma tem ca vom fi dezamagiti!