Primordial Breath – Eluveitie in Club Colectiv

43

La numai doua saptamani si doua zile de la precedentul concert, Clubul Colectiv a gazduit al treilea eveniment metal major al anului, dupa cel de la Arene cand capul de afis a fost Sabaton si cele doua seri de Metalhead Awards de la sfarsitul lui ianuarie, organizate in aceeasi locatie din spatele fostului restaurant Budapesta.

Pentru prima data pe 2015, a fost vorba de un concert sold out si asta s-a vazut inca de la inceput. Desi au fost la a treia descindere in Romania, dupa ce in 2013 cantasera in deschiderea acelorasi baieti de la Sabaton, iar in vara trecuta fusesera la festivalul ARTMania de la Sibiu, asta n-a impiedicat publicul roman sa se bata pe bilete si sa le epuizeze inca dinainte de ziua concertului, astfel incat au fost destule persoane vaduvite de prezenta la concert sperand ca acestea pot fi achizionate de la intrare.

Din cate am inteles, orarul a fost respectat si portile clubului au fost deschise la ora 19. Ajuns la fata locului la 19:30, am vazut ca inca mai erau circa 30 de oameni la coada, in ciuda frigului si a vantului care ne controlau sever pana la os si a unor fulgi de zapada care se zbateau bezmetic in lumina farurilor masinilor de pe strazi. Accesul s-a realizat destul de usor astfel ca, dupa 10 minute de stat la coada, ne-am putut dezmorti vertebrele rebegite de viforul de afara.

Eluveitie este o trupa elvetiana si asta s-a vazut in respectarea programului cu precizie de ceasornic si in privinta trupelor din deschidere. Fix la ora 20:00, italienii de la Wind Rose au urcat pe scena, in fata careia se desfasura un public ce umplea deja Colectivul in proportie de circa trei sferturi din capacitate. Imi marturisesc ignoranta si recunosc ca nu-i mai ascultasem pana acum, insa m-au surprins cu o reprezentatie de 40 de minute demna de genul pe care-l abordeaza, si anume un prog/power metal suficient de interesant incat sa-mi doresc sa mai revina pe la noi si in alte ocazii, mai ales ca toscanii au o vechime de doar cinci ani si sunt deja la al doilea material discografic lansat, lucru ce s-a intamplat cu numai doua saptamani inainte de concertul de luni seara.

Skalmold au mai fost la noi si in septembrie 2013, atunci cand s-au produs in Silver Church, alaturi de Tyr, in deschiderea finlandezilor de la Finntroll. Nu am fost prezent cu acea ocazie si foarte rau am facut fiindca, daca si atunci s-au dezlantuit cum au facut-o in Colectiv, cu siguranta am pierdut un spectacol de adus aminte. Nu vreau sa scad din meritele de necontestat ale elvetienilor de la Eluveitie, insa mie mi s-a parut ca recitalul de o ora a islandezilor a fost momentul serii de luni. Desigur ca vor exista si contestatari ai acestei pareri, insa e vorba pana la urma de gusturi si de perceptii strict subiective.

Infiintata si ea, la fel ca colegii italieni de la Wind Rose, tot in 2009, trupa isi are radacinile in indepartata si friguroasa Islanda, abordand un amalgam muzical extrem de atragator de Viking/Folk Metal asezonat cu influente de Death si Thrash Metal. Demn de remarcat este faptul ca versurile pieselor sunt exclusiv in limba islandeza si vorbesc despre legende si povesti de arme din trecutul indepartat pentru ca nu trebuie uitat ca insula din Atlantic are o importanta aparte in istoria vikingilor. Insusi numele trupei poate fi tradus in limba materna ca “epoca sabiilor”, termen ce dateaza taman din secolul al XIII-lea.

Desi relativ fragezi pe scena de specialitate, islandezii au fost deosebit de prolifici in privinta albumelor lansate, avand la activ nu mai putin de patru materiale discografice, ultimul datand de anul trecut. Dupa cum spuneam mai sus, ei nu se concentreaza pe un gen anume, ci se lasa prada si altor abordari, astfel incat au fost destule momente in care riff-urile agresive mi-au adus aminte de Slayer. Acest lucru n-ar trebui sa surprinda foarte tare fiindca americanii sunt citati ca fiind una din formatiile care i-au influentat in cariera alaturi de alti monstri sacri precum Iron Maiden, Metallica, Anthrax sau Amon Amarth. Una peste alta, mergeti sa-i vedeti pe baietii astia, daca n-ati facut-o pana acum, fiindca eu am avut parte de o ora absolut excelenta din punctul meu de vedere.

Despre Eluveitie, numai de bine. Infiintata in urma cu aproape 12 ani, aceasta trupa nu mai reprezinta nici un secret pentru iubitorii de gen. Desi sunt elvetieni get-beget din Zurich, ei abordeaza un stil caracteristic cu precadere formatiilor din nordul Europei, stil care a devenit de-a lungul timpului un fel de marca inregistrata a zonei. Concertul de luni face parte din turneul de promovare a ultimului lor album, “Origins”, lansat in prima zi de august a anului trecut. Avand in vedere acest lucru, era si normal ca felia leului sa revina acestuia, astfel incat nu mai putin de sapte piese de pe acesta au fost incluse in setlist. Asta nu a insemnat insa ca nu s-a facut o incursiune spectaculoasa si energica de o ora si jumatate si prin albumele mai vechi care i-au consacrat si i-au impus pe o scena de gen, dupa cum spuneam mai sus, destul de exclusivista din punct de vedere al provenientei.

Publicul a fost la inaltime si de data asta si nici nu avea cum sa fie altfel cand a avut in fata o pleiada de instrumente si de artisti care si-au facut treaba ca la carte si i-au infierbantat la propriu, iar trupetii n-au ramas datori unor asemenea efuziuni: “Concertul din aceasta seara o sa fie ceva ce ne vom aminti mult timp de acum incolo. Un eveniment sold out, pentru o trupa, este un moment de capatai si dorim sa le multumim fanilor din Romania pentru aceste clipe superbe. Am ramas fara cuvinte… Abia asteptam sa revenim!”

A fost cu adevarat sold out si asta s-a vazut in Colectivul ticsit la propriu in seara de luni. Organizarea a fost insa aproape perfecta si totul s-a desfasurat fara incidente, asta in ciuda afluxului mare de oameni. Un detaliu interesant, inedit, dar si de apreciat a fost rugamintea organizatorilor de a nu se fuma in sala, astfel incat pe afara s-au format grupuri si grupulete de tabagisti care au infruntat cu stoicism in tricou gradele sub zero si mai ales vantul paralizant. Dincolo de incovenientul situatiei pentru fumatori, consider ca a fost o decizie buna, pentru ca altfel atmosfera ar fi fost irespirabila chiar si pentru cei din public, daramite pentru cei de pe scena care erau acolo totusi pentru a canta. Ca si comparatie in argumentarea acestei idei, la concertul Rotting Christ tin minte ca era o asemenea pacla de fum in sala de ziceai ca esti pe balta la rasaritul soarelui.

A fost deci si a treia strigare a metalului pe anul asta si, din cate s-a anuntat pana acum, 2015 devine pe zi ce trece din ce in ce mai ofertant si mai atragator. Viata e frumoasa cand ai cu ce si pentru ce. Alla prossima volta!

Setlist Eluveitie in club Colectiv:

1. King (Origins – 2014)
2. Nil [Everything Remains (As It Never Was) – 2010
3. From Darkness (Origins – 2014)
4. Thousandfold (Everything Remains (As It Never Was) – 2010
5. AnDro (Spirit – 2006)
6. Sucellos (Origins – 2014)
7. Omnos (Evocation I: The Arcane Dominion – 2009)
8. The Call Of The Mountains (Origins – 2014)
9. The Nameless (Origins – 2014)
10. Kingdom Come Undone (Everything Remains (As It Never Was) – 2010
11. Alesia (Helvetios – 2012)
12. The Silver Sister (Origins – 2014)
13. Carry The Torch (Origins – 2014)
14. A Rose For Epona (Helvetios – 2012)
15. Quoth The Raven (Everything Remains (As It Never Was) – 2010
16. Tegernako (Spirit – 2006)
Bis
17. Helvetios (Helvetios – 2012)
18. Inis Mona (Slania – 2008)