Noctis Era – Rotting Christ serviti la Colectiv

33

Daca Sabaton pe 27 ianuarie, impreuna cu trupele aferente, a reprezentat primul eveniment rock major al noului an, se poate spune cu siguranta ca premiile Metalhead au confirmat o tendinta ce anunta inca de pe acum un 2015 cel putin extrem de interesant. Intins pe doua zile din week-end, evenimentul s-a dorit celebrarea a ceea ce a fost mai bun pe 2014 in timpanele ascultatorului de gen din patria noastra de peste munti si vai. Ca sa n-o mai lungim inutil si indiferent de preferinte, distinctiile au revenit dupa cum urmeaza:

Best Romanian Metal Band – Bucovina
Best Romanian Metal New¬commer – Diamonds Are Forever
Best Metal Single Show: Dream Theater la Romexpo
Best Romanian Metal Show: GOD la Metalhead Meeting
Best Romanian Metal Album: GOD – Zal Mox
Best Romanian Festival: Rockstadt Extreme Fest
Best Romanian Alternative Band: Alternosfera
Best Romanian Alternative Album: Luna Amara – Live la Conti
Best Romanian Alternative Newcomer: The Kryptonite Sparks
Best Rock/Metal Radio Show: “Rockaholic” cu Cristi Hrubaru la Rock FM
Best Venue: Arenele Romane
Best World Metal Album: Behemoth – The Satanist
Best European Festival: Wacken Open Air
Best World Metal Artist: Behemoth
Best World Rock Artist: Placebo
Best Romanian Rock Ambassador: Dirty Shirt

Vineri am lipsit, deci n-am cum sa-mi dau cu parerea despre ce a fost la seara dedicata rockului alternativ, insa sunt convins ca s-a lasat cu niste concerte pe cinste, mai ales ca Luna Amara si Alternosfera imi plac mult. Insa am fost sambata in Colectiv si am asistat la ceva de mare exceptie.

Ajuns in jur de ora 18, am avut ceva de asteptat la porti. Desi momentul de incepere era 18:30, portile s-au deschis abia catre un 18:50, dar asta s-a intamplat probabil din cauza reglajelor de sunet ce razbateau pana afara, unde deja se adunasera cateva zeci sanatoase de oameni.
Prima la scena a fost trupa Tessa, despre care recunosc ca nu am auzit pana recent, asta probabil si pentru ca sunt extrem de fragezi pe scena romaneasca. Nu m-am putut abtine insa sa nu apreciez una dintre piesele lor interpretate in dulcele stil Pantera.

Au urmat Diamonds Are Forever. Am mai scris despre ei si in alte ocazii, insa una este un concert open air, alta daravela este o reprezentatie de club. Prefer varianta de club, fiindca oamenii chiar comunica altfel. Pacat ca cei din public nu aveau destule grade in sange ca sa se bucure, energia dinspre scena spunea altceva.

Si despe G.O.D. am spus cate ceva in urma cu ceva vreme, insa n-am rostit pana acum ca abia la ei s-a dezlantuit iadul sambata seara. Se pare ca alcoolul deja ingurgitat intre timp si-a facut efectul ca prea a fost explozie de reactie, oarecum atipic fata de ce fusese pana in acel moment.

Am scris candva si repet: Bucovina este trupa mea preferata din peisajul autohton si nu m-au dezamagit nici de data asta. Publicul mi-a cam dat dreptate fiindca s-a manifestat in ceea ce eu consider ca a fost momentul serii, cu tot respectul pentru recitalul celor de la Rotting Christ. Au cantat circa o ora si au facut-o foarte bine, recitalul incheindu-se cu piesa al carei videoclip a fost lansat pe data de 8 decembrie a anului trecut, si anume “Spune tu, vant”.

Capul de afis si cei care au incheiat cele doua seri dedicate laureatilor anului 2014 au fost grecii de la Rotting Christ. Cu o activitate de peste 26 de ani in spate si cu nu mai putin de 11 albume de studio la activ, ei sunt unul dintre primele si cele mai importante nume ale black metalului, chiar daca genul a fost popularizat cu preponderenta de-a lungul timpului de trupele din nordul Europei.

Datorita colegilor de la Metalhead, care au facut inaintea concertului o lista cu aspecte mai putin cunoscute despre ei, am putut afla detalii inedite, cum ar fi de pilda acelea ca vocalul Sakis Tolis este singurul care compune versurile si linia melodica a pieselor sau faptul ca grecii au o legatura personala si profesionala extrem de stransa cu irlandezii de la Primordial, o trupa pe care vom avea placerea s-o urmarim in concert in vara acestui an la a patra editie a Metalhead Meeting.
Invitatia de a concerta la noi a fost facuta si ca o recunoastere a faptului ca au facut un cover extrem de interesant si de apreciat dupa “Cine iubeste si lasa”, piesa Mariei Tanase care a fost inclusa pe ultimul lor album lansat in 2013. Cum altfel nu se putea, ea a ocupat loc de cinste in setlistul concertului si a fost primita de catre public nicicum altfel decat cu mare aplomb si un headbanging pe cinste.

Desi totul trebuia sa se incheie la ora 1 din noapte, programul a fost putin prelungit, poate si datorita micii intarzieri din debut. Nu cred insa ca asta a deranjat foarte tare, ba dimpotriva. Desi nu mai fusesem pana atunci acolo, Club Colectiv mi s-a parut o locatie foarte buna pentru concertele indoor cu un public de cateva sute de persoane. Si preturile mi s-au parut mai mult decat decente, cel putin din perspectiva unui bautor de bere, insa la aerisire sunt de parere ca ar mai trebui lucrat. Este adevarat ca organizatorii au rugat publicul la inceput sa se fumeze afara si mai toti fumatorii s-au facut ca nu aud, ceea ce a dus la un moment dat ca in sala sa fie o pacla de s-o tai cu cutitul.
Una peste alta, a fost o seara cu atmosfera pe cinste, asa cum ii sta bine unei zile de week-end!

Daca toate vor arata asa in noul an din punct de vedere muzical, se pare ca avom avea un 2015 mai mult ca perfect.