Bucovina in Club Fabrica – Vuiet De Negru Izvor Pe Sub Piatra Doamnei

78

De mult prea multa vreme asteptam sa vad un concert Bucovina. Le ascultasem de multe ori piesele in varianta de studio si-mi placeau extrem de mult, insa niciodata nu avusesem favoarea de a-i vedea intr-o reprezentatie pe scena. Desi mai fusesera in Bucuresti in cateva randuri, de fiecare data reuseam performanta de a nu ajunge din diferite cauze, iar asta devenise chiar frustrant, mai ales ca iesenii erau un fel de rara avis pe care nu-i prindeai chiar in fiecare luna prin capitala.

Seara de sambata a fost ocazia perfecta de a-mi bifa in agenda aceasta reusita. Stiam de concertul asta de cateva luni si chiar mi-am impus, indiferent de circumstante, sa ajung la el. De ajuns, am ajuns, mai ramanea sa fiu si satisfacut de calitatea concertistica. Am fost si aia, ba mai mult de atat, insa s-o luam in ordine cronologica si sa nu mai tergiversam faptele ce-au avut loc.

Ca orice trupa care se respecta, si Bucovina a avut o deschidere asigurata de alte trupe. Trei la numar: Asemic, Tanin si Vidma pe numele lor de pe tricou. Prima, infiintata nu recent, ci chiar deosebit de recent si vorbim aici de anul 2013, este o trupa ce s-a axat pe metal progresiv instrumental. Marturisesc ca am ajuns la mijlocul recitalului lor si-mi pare rau ca am intarziat putin fiindca mi-a placut ce am auzit, deci ramane sa-i urmaresc pe viitor cu mai multa atentie si sa fiu prezent din timp.

Daca despre Asemic se poate spune ca deja au inceput sa mearga, cei de la Tanin sunt in faza nou nascutilor, fiindca ei exista ca trupa de doar o jumatate de an. Asta nu este rau deloc, ba dimpotriva, este excelent ca scena de metal autohton vine cu nume noi care se straduiesc sa tina steagul sus. Spre deosebire de confratii lor bucuresteni ce i-au precedat, Tanin a adus o schimbare de registru si au bagat din greu death metal, asta cu toate consecintele aferente in randul publicului.

Vidma a continuat in aceeasi idee si a oferit o portie sanatoasa de jumatate de ora de metal extrem. Avand o vechime o idee mai mare, adica infiintandu-se in 2012, ei au fost gratulati cu onoarea de a fi considerati Best Metal Newcomer la concursul Metalhead Awards, aspect care-i legitimeaza si care sper sa le dea inspiratie pe viitor. In orice caz, cele 30 de minute alocate lor au dus atmosfera din Fabrica catre cote irespirabile la propriu fiindca gradele cresteau exponential in multime.

Ce ar mai fi de spus despre Bucovina? Dincolo de aspectul pur subiectiv ca sunt trupa mea preferata din peisajul de metal romanesc, ei sunt cei mai de seama reprezentanti ai genului Pagan Folk Metal de pe taramurile noastre. Adaptate specificului local, muzica si versurile lor vorbesc despre inaintasii daci, despre munti si vai, despre paduri nesfarsite de brazi si mesteceni, despre mituri si legende. Asa cum era anuntat, concertul de sambata a prilejuit si lansarea videoclipului “Spune tu, vant”, opera a talentatului Costin Chioreanu. Mai mult decat a fi in prezent solistul Bloodway, una din trupele ce au cantat in toamna in deschiderea britanicilor de la Paradise Lost si despre care am scris la momentul respectiv, el este si un cunoscut artist grafic extrem de apreciat pentru lucrarile sale. Clipul este extrem de reusit si-l recomand tuturor, nu mai spun de piesa fiindca este de foarte mare exceptie, cu un registru instrumental caracteristic si versuri + voce care te duc undeva departe. Ca un plus mare, este de apreciat faptul ca materialul video era gata de o saptamana, insa baietii de la Bucovina s-au tinut de promisiune si au asteptat pana sambata pentru o prima vizionare, inainte de a-l incarca pe YouTube. Asta au spus pe scena si nu exista absolut nici un motiv pentru a nu fi crezuti, dincolo de castigarea afectiunii fanilor.

Odata terminat momentul lansarii videoclipului, a inceput concertul propriu-zis, ceea ce a insemnat un periplu prin cele trei materiale discografice, iar aici vorbim despre “Ceasul Aducerii-aminte” (2006), “Duh” (2010) si “Sub stele” (2013). Sambata seara am avut parte de o pleiada de piese arhi-cunoscute, racnite din toti bojocii de catre cei prezenti, in ciuda atmosferei infernale de cuptor de care aminteam mai sus. Reveniti la bis pentru inca patru piese, Bucovina a incheiat recitalul exceptional cu, si nici ca se putea altfel, aceeasi “Spune tu, vant”, de data asta in interpretare live.

Am citit ca au fost puse in vanzare 500 de bilete pentru acest concert. N-am date ca sa stiu daca s-au dat toate, dar cu siguranta s-a trecut cu ceva peste numarul asta fiindca Fabrica a fost sambata seara un loc ticsit la propriu. Un alt aspect demn de remarcat a fost organizarea si coordonarea scenica. Fiecare dintre cele trei trupe din deschidere a avut la dispozitie cate o jumatate de ora si s-a achitat de ele aproape la secunda. Bucovina a avut alocata o ora si jumatate, insa a depasit putin termenul de miezul noptii cu vreo zece minute, insa asta este departe sa fi fost deranjant, ba dimpotriva, puteau lejer sa se mai intinda putin ca nu se supara nimeni.

In alta ordine de idei, anul 2014 s-a incheiat pentru mine sambata seara din punct de vedere concertistic cu mult mai bine si mai frumos decat m-as fi asteptat in ianuarie, ba as spune ca a fost mai mult ca perfect. Urmeaza, din acelasi punct de vedere, un 2015 cu niste confirmari apetisante, cu niste promisuni demne de luat in seama si cu niste asteptari care lasa gura apa. Ne raman pana atunci oalele cu sarmale, vinul sau berea, petrecerile, viata in general si tot ce contine si aduce ea ca vantul, cu bunele si cu mai putin relele ei. Pe curand si distrati-va intotdeauna tare si apasat!

Setlist Bucovina:

1. Luna Preste Varfuri (Ceasul Aducerii-aminte – 2006)
2. Sunt Munti Si Paduri (Ceasul Aducerii-aminte – 2006)
3. Vinterdoden (Ceasul Aducerii-aminte – 2006)
4. Duh (Duh – 2010)
5. Zi Dupa Zi, Noapte De Noapte (Sub Stele – 2013)
6. Strasnic Neamul Meu (Ceasul Aducerii-aminte – 2006)
7. Vuiet De Negru Izvor (Duh – 2010)
8. Soim In Vazduh (Sub Stele – 2013)
9. Straja (Duh – 2010)
10. Bucovina, Inima Mea (Ceasul Aducerii-aminte – 2006)
11. Tara De Dincolo De Varfuri De Brad (Ceasul Aducerii-aminte – 2006)
12. Napraznica Goana (Ceasul Aducerii-aminte – 2006)

Encore
13. Raul Vremii (Sub Stele – 2013)
14. Sub Piatra Doamnei (Sub Stele – 2013)
15. Mestecanis (Duh – 2010)
16. Spune Tu, Vant (Sub Stele – 2013