Tanz mit Laibach in Silver Church

37

Infiintata in orasul sloven Trbovlje si nascuta din tumultul totalitarismului est european, imediat dupa moartea carismaticului dictator Tito, trupa Laibach reprezinta, in fapt, varianta in limba germana a orasului Ljubljana. Aderand la Neue Slowenische Kunst, Laibach a aparut pe firmament ca o adevarata provocare pentru arta din acea perioada, utilizand de multe ori simboluri interzise, dar si retorici considerate controversate de catre partidul unic comunist, cel care inca detinea puterea in Iugoslavia acelor ani.

Laibach a fost creat ca un tot unitar, pentru a transmite mesaje subversive cu ajutorul unei muzici de avantgarda. Aceste mesaje au fost emise pentru a fi receptate si interpretate in mod individual de catre noi. Muzica a servit strict ca un mod de propaganda a artei, intr-o zona unde acest domeniu era ca si inexistent sub un regim autoritar, precum a fost cel comunist.

Concertul celor de la Laibach a reprezentat cea de-a doua aparitie in capitala Romaniei, dupa cea din 2007 de la Sala Agronomia. De data aceasta locatia a fost mult mai prielnica desfaurarii unor concerte cu un public intre 400 si 900 de persoane, capacitatea aproximativa a clubului Silver Church, gazda acestui eveniment. In plus, Silver Church are o acustica foarte buna. Poti sta in orice colt din sala, fara sa fii nevoit sa te muti de colo colo pentru a auzi mai bine. Preturile, de asemenea, sunt accesibile pentru orice buzunar.

Albumul “Spectre” se inscrie pe acelasi calapod cu ultimele realizari Laibach, trupa folosindu-se de un sound ceva mai prietenos, pentru o masa mai larga de ascultatori. Din aceasta cauza, am cativa prieteni amatori de Laibach care nu au mai ajuns la concert, deoarece nu au mai fost incantati de noua abordare stilistica a trupei.

Concertul a inceput in jurul orei 21.00 cu cele doua hit-uri de pe albumul “Spectre”, adica “Eurovision” si “Walk With Me”, doua piese cu un mesaj deschis si aspru impotriva societatilor dominate de mediocritate. Pe langa cei doi responsabili cu partea de sintetizatoare, trupa s-a mai afisat si cu un percutionist in persoana lui Janez Gabric, dand o tenta mai military pop muzicii Laibach actuale. Show-urile Laibach se bazeaza in ultimii ani pe personalitatile celor doi solisti vocali Milan Fras si Mina Spiler, desi Milan, de exemplu, pare un om cat se poate de retras, neacordand niciodata interviuri presei de specialitate. Vocile se potrivesc foarte bine cu genul abordat de Laibach, iar sunetul a fost setat foarte bine pentru acustica salii, sunetul fiind, de obicei, prea tare pentru locatia aceea.

Alte momente pe care mi le amintesc cu placere au fost, pe de-o parte ca publicul a fost foarte receptiv la ceea ce se intampla pe scena. Desi pestrit la prima vedere, oamenii pareau foarte in tema cu trupa si/sau cu conceptul trupei. Pe de alta parte am remarcat vocea de tip Big Brother care se auzea de pe banda, care intervenea din cand in cand intre piese, dar si folsirea obsesiva de catre solista a portavocii in timpul unor piese, show-ul avand astfel o tenta revolutionara si, uneori, manipulatoare in sensul bun al cuvantului. Toate aceste elemente ale show-ului au fost intregite cu ajutorul vestimentatiei de tip militar a trupetilor, proiectiilor video generoase din spate, precum si de potcapul personalizat al solistului, acesta din urma fiind deja o marca Laibach.

Concertul a fost conceput in doua parti, plus bis-ul de rigoare. Prima parte a cuprins 10 piese considerate mai reprezentative de pe albumul “Spectre”, iar in partea a doua, dupa o pauza de 10 minute, pe langa piese mai vechi si mai noi, au interpretat si cateva coveruri scrise initial de Bob Dylan, “Blind Lemon Jefferson” sau “The Normal”. Dupa o repriza de aplauze frenetice din partea publicului, Laibach i-a rasplatit la bis pe cei circa 450 de spectatori cu cele doua hit-uri, “Tanz mit Laibach” si “Das Spiel ist aus”, dar si cu un alt cover la piesa “Love on the Boat”, interpretata initial de catre Serge Gainsbourg.

In final, consider ca spectatorii au plecat de la concert multumiti de ceea ce au vazut si ascultat. Vorbeam cu o prietena, care nu prea stia trupa si care mi s-a destainuit ca nu se astepta la un show atat de bine pus la punct, cu o interpretare atat de clara si cu o muzica, desi comerciala si simpla la prima vedere, atat de autentica. Eu va recomand, daca nu ati facut-o pana acum, sa ascultati macar albumele reprezentative ale acestei trupe, a carei muzica este deja parte a artei contemporane si care a contribuit la dezvoltarea unor genuri precum Industrial sau Neo-Classical. Mai cred ca, indiferent de genul abordat pe viitor, concertele lor vor fi intotdeauna de vazut. De aceea, eu deja ma pregatesc pentru urmatoarea aparitie Laibach in Romania, sper, cat mai curand posibil.

Setlist concert Laibach in Silver Church 2014:

01. Eurovision
2. Walk with Me
3. Americana
4. We Are Millions and Millions Are One
5. Eat Liver!
6. Bossanova
7. Koran
8. The Whistleblowers
9. No History
10. Resistance Is Futile

Intermezzo
11. Brat Moj
12. Ti, Ki Izzivas
13. B Mashina
14. Under the Iron Sky
15. Leben-Tod
16. Warme Lederhaut (The Normal cover)
17. Ballad of a Thin Man (Bob Dylan cover)
18. See That My Grave Is Kept Clean (Blind Lemon Jefferson cover)

Encore:
19. Love on the Beat (Serge Gainsbourg cover)
20. Tanz mit Laibach
21. Das Spiel ist aus