Concert Children of Bodom – rosu, galben si albastru la Bucuresti

43

Periplul concertelor din Capitala a continuat pe 12 noiembrie cu o serie de trei titulaturi din aria metalului greu. Vorbim despre Medeia (Finlanda), Decapitated (Polonia) si Children Of Bodom (Finlanda), cap de afis, trupa ce a revenit la Bucuresti, intr-un nou concert sustinut de data pe scena din Turbohalle.

Cu acest prilej, nordicii si-au promovat noul material de studio, intitulat “Halo Of Blood”, printr-un concert care s-a ridicat la nivelul asteptarilor, un show dinamic, plin de energie in care sonoritatile death metal melodic cu inspiratii power metal, symphonic si black metal au fost de cea mai buna calitate. Cotati drept una dintre cele mai bune formatii contemporane de metal, liderul trupei, Alexi Laiho a mobilizat serios publicul multumindu-le in repetate randuri pentru prezenta in Romania.

Cumva fiind obisnuita cu aplauzele acelea anemice care baga in ceata artistii, tin sa recunosc ca am fost foarte placut surprinsa sa aud cum se striga la unison “Children of Bodom! Children of Bodom!”. Urlete, aplauze, chipuri zambitoare, Alexi Laiho fiind cel mai aclamat nume de catre vocile mai tinerilor liceeni aflati in primul rand. Chitarele nu s-au rupt, dar au sunat perfect, fiind imbibate de flash-uri multicolore, predomind cele ale tricolorului. Sau poate asa am vrut sa vad. Poate ma lovise subit setea de patriotism. Nu stiu daca a fost ceva de ei gandit pentru seara de marti sau acesta este setul de lumini caracteristic trupei. In orice caz, avand in vedere ca steagul Romaniei a fluturat undeva langa baterist, inca de la inceputul concertului, mi-as dori sa cred ca totul a fost un joc conceptual de lumini special ales pentru spectatorul roman (pentru ca in public s-au gasit si bulgari rataciti sau nemti, insetati de inca o portie buna de sonoritati Children of Bodom).

In deschidere au concertat formatiile Medeia si Decapitated.

Decapitated a luat fiinta in 1996, Krosno (Polonia), si are la activ 5 albume de studio plus un live. Catalogati drept una dintre cele mai tehnice si apreciate formatii death metal din lume, Decapitated au avut o prestatie live aproape de nivelul la care ma asteptam, derulata in forta si cu un vocalist, Rafal “Rasta” Piotrowski, la fel de spectaculos, atat prin look-ul usor reggae, cat si prin glasul recognoscibil pana si pentru cei care nu agreeaza sunetele death metal. Printre secventele cele mai savurate s-au numarat “Flash-Black”, dar si “Sphere of Madness”, una dintre cele mai reusite piese ale trupei, prin care au si incheiat prestatia live, moment in care publicul dorea mai mult. Au respectat parca la linie programul, biss-ul ramanad undeva suspendat.

O surpriza pentru mine, dar si pentru multi dintre cei prezenti la concert, au fost cei de la Medeia, formatie infiintata acum 11 ani, in Finlanda, tara cu cea mai curata apa din lume, dar si tara care ai impresia ca scoate trupe rock pe banda rulanta. Publicul s-a manifestat zgomotos destul de tarziu, chiar spere finalul prestatiei live, poate pentru ca au fost cei care au si deschis acest eveniment. Medeia si-a propus inca de la aparitie ca trupa sa conceapa un sound brutal, in acelasi timp fresh si bogat in continut. Ascultandu-i cu foarte multa atentie cred ca au reusit suficient de bine sa-si atinga acest obiectiv, mai ales ca au avut o evolutie demna de invidiat pentru o formatie destul de tanara, avand privilegiul sa cante in deschiderea unor nume celebre, ca: Ozzy Osbourne, As I Lay Dying, The Dillinger Escape Plan, Between the Buried and Me, Entombed, Raised Fist, Terror sau The Ocean. Cu 4 albume la activ si un EP, Medeia a prezentat publicului din Romania piese de pe albumele vechi dar si scevente de pe noul lor material discografic “Iconoclastic”, lansat in data de 25 octombrie 2013.

Concluzionand, intreg evenimentul a fost unul de succes, ca si celelalte concerte organizate de Promusic Events si revista Maximum Rock, iubitorii metalului simtindu-se cat se poate de bine.