Concert Slayer la Arenele Romane – Veni, Vidi, Vici!

65

Dupa ce i-am vazut acum 2 ani pe scena de la Sonisphere, parte componenta a celebrului The Big Four, mi-am promis ca nu voi rata primul concert de turneu Slayer de la noi. La cum au sunat atunci si la cat de in forma erau am fost convins ca vor face un concert memorabil – n-am gresit deloc. Invitati de Emagic cu ajutorul Ciuc Premium, Slayer au venit pentru primul lor concert propriu din Romania pe 4 Iunie 2012 si au fost primiti de mai bine de 5.000 de fani la Arenele Romane.

Prima trupa de deschidere a fost Avatar si a avut o misiune foarte dificila: de a antrena un public putin numeros si inca apatic. Cum insa nu-s deloc la inceputuri si au experienta chiar in a concerta pe aceeasi scena cu alte nume mari ale rockului, au reusit sa intre rapid in ritm si sa-si faca apropiat publicul prezent. Au sunat bine, destul de aproape ca stil de ceea ce urma sa se intample pe scena, chiar au meritat sustinerea primita.

Dupa o scurta pauza au preluat scena cei de la H8 – de asemenea o trupa nu tocmai tanara. Si-au dat efortul si au fost relativ bine primiti, mai ales ca aveau destui cunoscuti in public. Dar ca stil nu prea s-au potrivit cu tema Slayer. Nu prea merge sa amesteci genul lor muzical, un crossover hardcore/hip hop, conform declaratiei trupei, cu thrash-metalul curat si crunt al celor de la Slayer. Parca nu se amesteca. In rest au sunat bine, au venit cu un invitat special la chitara, dinamica celor doi vocalisti merge, desi mai este loc de mai bine. Cred ca ar fi fost mult mai bine primiti la un alt gen de concert.

Fac o pauza aici sa comentez putin si organizarea – de data asta, destul de slaba. Pentru o capacitate de aproximativ 2000 de locuri cate au fost in zona Gold, doar 4 oameni la deservit bere si racoritoare este infim. Mai ales la cat de cald a fost ieri, era necesara mai multa atentie fata de participantii la concert. Cozile au fost interminabile, chiar si in timpul concertului Slayer. Pacat, este pacat sa lasi o asa impresie. In rest totul a fost bine, scena impresionanta prin dimensiuni, sunetul nu excelent, dar s-a incadrat in standarde. Si mai ales, tare. In fata scenei a fost asurzitor la propriu – numai bun pentru ceea ce a urmat.

Tot la capitolul organizare vine si supriza acreditarilor foto – au fost doar cateva acordate, in conditiile in care la Sofia, cu doar o zi inainte de concertul de la Arenele Romane, s-au acordat peste 40 de acreditari foto, inclusiv fotografului RockStage.ro. Vorbim totusi de un concert similar, cu aceeasi echipa de management din partea trupei, precum si de o publicatie de profil, in mod evident. Prin urmare, vom publica o galerie foto cu Slayer de la Loud Festival Sofia, in lipsa celei de la Bucuresti. Speram ca pe viitor “managementul artistilor” sa aiba mai multa intelegere.

Revenind la concertul in sine, la 21.15, fara nici un fel de introducere, dupa doar un foarte scurt intro au intrat pe scena – Slayer. In forta, de parca au venit hotarati sa nu ne lase nici un fel de sansa de a ne reveni, au inceput cu “World Painted Blood”, piesa titlu al ultimului lor album. Forta este un cuvant prea mic pentru a le descrie valul desfasurat peste publicul din Arenele Romane. Cu o atitudine seaca, dura, complet no-bullshit, Slayer au facut un concert greu de digerat – si tocmai asta le-a fost intentia.

De la inceput pana la sfarsit au tinut un ritm infernal, aproape fara nici un fel de pauza. Interactiunea cu publicul a fost as spune undeva sub un minim decent, in afara de a anunta cateva dintre piese – nu pe toate – Tom Araya nu a adresat nici un alt gen de discurs. Fara povesti, fara prostii – rece si dur. Kerry King este absolut neschimbat, cu aceeasi atitudine distanta, cu aceeasi imagine agresiva – cu tot cu bine-cunoscutele lanturi la curea. Si-a pastrat insa bunul obicei de a arunca catre public cu pene de chitara aproape la orice piesa – imbucurator, as spune.

Dave Lombardo este un fenomen in sine – felul in care reuseste sa stoarca atata viteza si forta din setul de tobe este absolut incredibil. Val dupa val se intoarce catre public, la fiecare serie mai plin, mai tare, mai rapid si mai dur. Greu, foarte greu sa-i faci fata. Iar publicul a raspuns din plin, cu accesi rapiditate – in mijlocul zonei din fata scenei a fost prezent permanent un mosh-pit considerabil ca marime si mereu folosit din greu. Pe langa el, un alt mosh-pit s-a format in dreapta scenei, unde in pauzele de mosh s-a folosit spatiul astfel eliberat pentru un headbang in voie. De mult n-am mai vazut un public atat de activ, dar chiar nu aveai cum sa stai linistit in fata unui astfel de atac.

Din pacate din formula consacrata a lipsit Jeff Hanneman, inca indisponibil in urma muscaturii de paianjen de acum un an. Insa inlocuitorul sau, Gary Holt de la Exodus, s-a descurcat mai mult decat onorabil. Desi deja de aproape un an in turneu alaturi de Slayer, se vede totusi diferenta de stil si de atitudine, Gary fiind aseara cel mai “cuminte” dintre cei de pe scena. Unitatea dintre cei patru membrii originali ai Slayer, impreuna in aceeasi formula de mai bine de 20 de ani, este cu adevarat notabila.

Dintre piesele memorabile de aseara pot aminti: “War Ensemble”, “Die by the Sword”, “Chemical Warfare”, “Mandatory Suicide”, “Spirit in Black”, “Dead Skin Mask” si “Angel of Death”. Dupa o foarte scurta iesire de pe scena au revenit pentru un bis format din “South of Heaven” si “Raining Blood”, care au stors si ultimele picaturi de energie din noi.

La final, fara nici un fel de discurs de despartire, Slayer au parasit scena ca dupa indeplinirea unui sacrificiu – noi eram victimele. Nu pot decat sa citez chiar din propriile lor cuvinte, ca si scurta descriere a concertului Slayer de la Arenele Romane: “brutal but beautiful, punishing yet precise”.