Al Di Meola si World Sinfonia la Sala Palatului!

35

Luminoasa si reconfortanta, muzica lui Al di Meola exploreaza diverse stiluri, cel mai bine reprezentat fiind jazz-fusion-ul (cu influente latine). Cunoscut la inceputul carierei sale in special pentru maiestria tehnica si parcurgerile corzilor de chitara in ritm galopant, ultimele lucrari ale lui Al Di Meola s-au distantat putin de la acest stil, melodiile devenind mai sentimentale si ritmul adagio. Instrumentele au acum ocazia de a se face auzite pe indelete, imprumutand pasajelor frenetice intretesute inca – o si mai mare incarcatura emotionala.

Ingenioase si temperamentale cum sunt compozitiile lui Al di Meola, tonalitatile se transforma mereu, melodia nu urmeaza un parcurs standard, ci se razvrateste fata de ea insasi, se reinventeaza, obtinand alte si alte formule sau constructii. Pasaje care exceleaza prin tehnica pura sunt grefate pe o muzicalitate de fond, ca si cum instrumentele ar fi personaje de sine statatoare, discutand si disputand idei, pareri si emotii.

Playlist-ul concertului a reunit piese de pe noul album – “Pursuit of Radical Rhapsody” – cu lucrari de pe albume deja lansate, precum: “Consequence of Chaos (Turquoise)”, “Elegant Gypsy (Mediterranean Sundance)”, “The Grande Passion (Misterio si Double Concerto)”, “Di Meola Plays Piazzolla (Cafe)”.

Acest ultim material aparut, “Pursuit of Rhadical Rhapsody”, mi-a intarit parerea referitoare la puterea de atractie a compozitiilor lui Al Di Meola (si a formatiei New World Sinfonia), fapt care se datoreaza ritmurilor naturale pe care melodiile le respecta. Nimic nu este fortat sau deformat prin exces ori lipsa. Varietatea este mare, sincopele si dislocarile metrice mereu prezente. Exista dialoguri intre instrumentele-personaj. Exista solo-uri. Exista pasaje in care instrumentele -personaj se sustin intre ele. Si exista si spectaculoasele rasturnari de note, tempo sau intensitati.

Fie ca sunt fluide si libere sa jongleze sau incarcate de o emotie stapanita, crescand mocnit in intensitate, sunetele parcurg cu nonsalanta suite spontane. E ca si cum Al Di Meola a descoperit felul in care natura ar povesti si ar descrie anotimpuri, elemente – apa, foc, pamant, oameni si emotii. Este prezentat un intreg vocabular, bazat pe sunete si tonalitati, armonii si game, tempo si durate, creand un limbaj viu si obiectiv (pe alocuri aproape cerebral).

Ascultand un CD, deseori se intampla ca melodiile sa se integreze atat de bine “in peisaj” incat uit ca muzica este pornita. La sfarsitul CD-ului realizez ca ceva – ceva foarte placut lipseste si ca ma simteam mai bine cu 5-10-15 min in urma, cand muzica se impletea cu activitatile sau gandurile de moment.

Cu efecte reconfortante, ritmurile imbricate de jazz, rock, flamenco, acorduri delicate si avalanse de sunete, creeaza o dependenta subtila. Imposibil de alungat. Responsabil de fondul sensibilitate al liniilor melodice, acordeonul a fascinat publicul din nou. Integrarea acestui instrument versatil, cu sunet bogat si capacitate de a parcurge rapid intervale acustice mari, este printre cele mai neconventionale si reusite inovatii ale lui Al di Meola asupra jazz fusion-ului. Este cel care aduce accentele de ireal, care da substanta emotionala, iar Fausto Becalossi nu s-a ferit nici o secunda sa exprime mimic – ceea ce instrumentul din mainile sale exprima sonor. De asemenea, si cei prezenti s-au lasat in voia muzicii, cu ochii inchisi si trasaturi relaxate.

Fermecat, convins si antrenat pe parcursul a 2 ore, publicul a raspuns la randul sau cu aplauze si ovatii entuziaste.

Organizatorii au fost metodici si eficienti, facand posibila o desfasurare lipsita de orice evenimente neplacute – a unui concert extraordinar. Asteptam nerabdatori revenirea in Bucuresti a lui Al Di Meola si a trupei sale, New World Sinfonia.

Setlist concert Al Di Meola la Sala Palatului:

1. A Brave New World
2. Misterio
3. Double Concerto
4. Siberiana
5. Michelangelo’s 7th Child
6. Turquoise
7. Solo (Peo Alfonsi)
8. Solo (Al Di Meola)
9. Oblivion
10. Infinite Desire
11. Cafe
12. Umbras
Bis:
13. Bona
14. Mediterranean Sundance