Manowar & HolyHell – Madrid & Barcelona 2010

30

Concertele Manowar sunt intotdeauna o sarbatoare a metalului si maretiei. Dar a lua parte la cele de pe pamantul conchistadorilor, in Madrid (11 septembrie) si Barcelona (12 septembrie), a fost experienta metal suprema, de care am avut parte anul acesta.

HolyHell

Atmosfera era electrizanta inca dinainte ca portile sa se deschida, iar sezatia ca toata lumea ii astepta febril pe regii metalului era aproape zdrobitore; un lucru de altfel previzibil, in cazul unui show pentru care biletele s-au epuizat cu trei saptamani inainte de data anuntata, asa cum s-a intamplat la Madrid. Oricum, lucrurile stateau la fel si in Barcelona.
Ai fi putut crede ca trupa care avea sa urce pe scena inaintea celor de la Manowar urma sa aiba o seara grea. Insa lucrurile nu stau deloc asa, cand cei care iau scena in stapanire sunt HolyHell.

Cei cinci membri ai trupei au fost in varf de forma si au tinut publicul in priza pret de 45 de minute. Mixul interesant de power cantat in plina forta & pasaje de metal melodic, la care se adauga farmecul personal si showul bine pus in scena ii ajuta sa castige imediat publicul. Cu cat acumuleaza mai multe showuri, cu atat intruchiparea vizuala si muzicala a luptei dintre bine si rau le reuseste mai bine. Multi dintre cei prezenti au fredonat cantece precum “Wings of Light”, “Prophecy” sau “Apocalypse”. Maria Breon (voce) a fost o prezenta incantatoare, mesagera misterioasa a fortelor luminii si intunericului. Fiecare gest arata ca locul ei este sub lumina reflectoarelor si ca savureaza energia oferita de un public participativ. Intro-ul ei vibrant pentru piesa “Armageddon” a fost unul din momentele cele mai spectaculoase ale recitalului HolyHell.

La randul sau, Francisco Palomo (clape) a avut publicul la picioare, cand s-a adresat celor prezenti in spaniola si a anuntat piesa “Holly Diver”, tributul trupei, in meoria lui Ronnie James Dio.
Joe Stump (chitara) – shredder-ul trupei – a impresionat, firesc, prin virtuozitate, dar si prin buna dispozitie. Iar Jay Rigney (bas) si Rhino (tobe) au avut facut o treaba excelenta, intregind arsenalul. Cei cinci membri HolyHell sunt cu siguranta gata sa cucereasca Belgia, pe 24 octombrie, la a opta editie a festivalului “Metal Female Voices”.

Manowar

Regii metalului si-au obisnuit publicul cu prestatii la cel mai inalt nivel, insa fiecare show are ceva specific, un element care il diferentiaza de celelalte si care ii atribuie locul in galeria concertelor trupei. Elementul care a dat culoare showurilor din Spania a fost nebunia cu care se manifesta publicul infometat de metal. Cu multe ore inaintea deschiderii portilor, fanii s-au adunat in fata salii de concert, asa cum fac “Manowarrior-ii” in toata lumea. Adesea ciocneau veseli berile si cantau, piese din repertoriul Manowar, facand ca orele de asteptare in bataia soarelui sa treaca mai repede. Cand usile s-au deschis, in jurul orei 19.00, au navalit inauntru: tropaitul lor a umplut sala, si au luat in stapanire fiecare metru patrat, cei mai norocosi prinzandu-se cu mainile chiar de gardul din fata scenei.

Cand luminile s-au stins, si au rasunat cuvintele magice “Ladies and Gentlemen, from the United States of America All Hail – Manowar”, urmate de acordurile piesei “Hand Of Doom”, s-a dezlantuit o bucurie fara margini. Urletele salbatice si pumnii stransi au umplut aerul. Parea ca sala va fi spulberata in mii si mii de farame si nu e nimic metaforic in a spune ca totul vibra.

Fiind o “chemare”, “Call To Arms” s-a bucurat de un raspuns pe masura: toata lumea canta, in timp ce privirile ramaneau atintite asupra regilor metalului.

Interpretarea vibranta a piesei “Swords In The Wind” a adus atmosfera intr-un punct de mare incarcatura emotionala, de fapt doar primul de acest fel din fiecare noapte. Partea preferata a vocalistului Eric Adams, cunoscuta sub numele “Screams of Death” a fost mai salbatica si mai bine sincronizata decat in alte ocazii, ceea ce l-a facut chiar si pe solist sa exclame in Madrid: “din toti anii in care am facut acest lucru, este prima oara in care chiar m-ati urmat”.

Trei piese de pe cel mai recent EP al trupei, “Thunder In The Sky” si-au castigat locul in setlistul turneului “Death To Infidels World Tour 2010”. Piesa care da titlul albumului, precum si “God Or Man”, si “Let The Gods Decide” au un sound zdrobitor, si ii fac pe cei din public sa se manifeste cu frenezie. Sunt piese care demonstreaza ca Manowar continua sa scrie istorie pe scena metal.

“Die For Metal” si “Warriors of The World”, de pe albumul “Warriors of the World United” au adus publicul intr-un alt punct de varf al serii. In timpul piesei “Sons of Odin”, o compozitie epica de pe albumul “Gods Of War” atmosfera a devenit de-a dreptul maiestuoasa. A fost si un moment bine-venit pentru ca cei prezenti sa isi recapete suflul si sa fie din nou gata de headbanging, pe piesele “Sleipnir”, “Loki” si “House of Death”.

Joey DeMaio a incantat publicul cu un speech in limba castiliana, pe care o vorbeste cursiv. Mesajul lui a fost centrat asupra valorilor precum respectul intre semeni, onoarea si puterea de a-ti urma calea, fiind cu adevarat apreciat de cei prezenti. Imediat dupa speech trupa a cantat “Heaven And Hell”, tributul lor in memoria lui Ronnie James Dio. Exista intotdeauna o incarcatura speciala cad se canta aceasta piesa, dar reactia fanilor din Spania a fost senzationala: toate glasurile au scandat numele lui Dio, cand Joey a anuntat piesa.

Stelistul pentru aceasta ultima parte a turneului “Death To Infidels” a fost absolut perfect, iar bisul a inclus piese foarte indragite: “Kings of Metal”, “Hail And Kill” si, – piesa care a avut acelasi efect precum un chibrit aprins, aruncat intr-un ocean de benzina – “Manowar”.
“Black Wind Fire And Steel” a anuntat, ca de obicei, finalul spectacolului. Cativa dintre fanii din primul rand s-au bucurat de placerea de a fi alesi de Joey DeMaio pentru a primi corzile de bas pe care obisnuieste sa le rupa la fiecare final de concert. Apoi, Eric Adams a multumit publicului pentru “a night the band will never ever forget”, iar intunericul a invaluit scena. “Army of the Dead” a incheiat fiecare dintre cele doua seri. Iar concertul din Barcelona a pus punct si turneului Death To Infidels World Tour.