Concert Aerosmith la Bucuresti – recenzie concert!

34

In urma cu aproape 20 de ani, cand celebrele piese “Crazy” si “Cryin” erau premiate cu Grammy si MTV Music Awards, videoclipurile lor fiind rampa de lansare a doua dintre cele mai cunoscute actrite – Alicia Silverstone si Liv Tyler, prezenta Aerosmith pe o scena din Romania era doar o utopie. In momentul de fata, in ciuda asa-zisei “crize”, concertele cu monstrii rockului mondial se succed unul dupa altul, iar cei care au venit sa-i vada pe americani au acoperit toate categoriile de varsta, o buna parte chiar mult prea tineri ca sa fi prins vremurile cand hiturile lor spargeau topurile. Aerosmith ramane una dintre cele mai longevive formatii, nu doar prin prisma audientei castigata de-a lungul a 40 de ani, ci si prin cele mai multe discuri de platina la activ, precum si printr-o forma fizica absolut uluitoare pe care membrii trupei o afiseaza pe scena.

Pana sa ajungem sa-i vedem am strabatut strada Barbu Vacarescu, aglomerata si plina de masini parcate inclusiv pe strazile adiacente, sub amenintarea unor nori care s-au tot plimbat pe deasupra noastra pana la sfarsitul concertului, insa in cele din urma au ramas pe post de spectator de la distanta.

Si ajungem la Zone Arena, locatie inaugurata in primavara acestui an si special conceputa pentru desfasurarea concertelor open air. La ora 18.00 accesul s-a facut destul de repede si civilizat, iar prima impresie a fost placuta vis a vis de organizare si atmosfera cosmopolita si colorata, presarata pe alocuri cu figuri mondene autohtone. Cu toate acestea, o tura in zona B mi-a demonstrat faptul ca vizibilitatea nu e tocmai perfecta acolo, iar sunetul nu e la fel de clar ca in apropierea scenei.
Revenind la aspectele pozitive, am remarcat si lipsa cozilor la bautura si mancare, la fel la toaletele ecologice, desi la Aerosmith numarul celor veniti ajunsese la aproape 30.000. Spatiul a ramas totusi aerisit si lipsit de inghesuiala sufocanta intalnita la alte concerte rock de pe la noi.
In jur de ora 19.15 a urcat pe scena Reamonn, pentru a 4-a oara in Romania si cunoscuti totodata la noi datorita megahitului “Supergirl”. Acestia au avut parte de o audienta receptiva, care a reactionat cu entuziasm la mai toate piesele interpretate de ei pe parcursul a 45 de minute. Vocalul Rea Garvey, de origine irlandez si casatorit cu o romanca, s-a dovedit si cunoscator al catorva expresii in limba nostra natala, iar repertoriul a mai cuprins: Faith, Through the Eyes of a Child, Moments Like This, Tonight, It’s Over Now.

Urmeaza pauza, timp in care scena a fost rearanjata, iar 3 ecrane mari au incadrat-o. Si, putin dupa ora 21.00, un logo imens Aerosmith si-a facut aparitia pe fundal, iar Steven Tyler, Joe Perry, Brad Whitford, Tom Hamilton si Joey Kramer au dat startul concertului cu “Love in an Elevator” in fata publicului exaltat. Steven purta pantaloni rosii evazati, o tunica in stil glam si o palarie cu boruri largi, invadand scena cu miscarile sale celebre de dans si manevrand microfonul ca un adevarat frontman. Joe Perry, celalalt pilon al formatiei, si-a aratat calitatile de chitarist, dar din cand in cand mai era si in centrul atentiei sustinand partea de voce.

Desi turneul “Cocked, Locked, and Ready to Rock” a pornit pentru a coincide cu lansarea noului album, o buna parte din setlist a cuprins piese mai vechi Aerosmith, pornind de la “Back in the Saddle” (Rock, 1976) pana la mai recentele Pink (Nine Lives, 1997) sau Jaded (Just Push Play, 2001). Spre final am mai auzit si tributul pentru cei care i-au inspirat la inceputul carierei – Fleetwood Mac, Joe Perry fiind cel care a interpretat “Stop Messin ‘Around”, precum si coverul blues BIG JOE WILLIAMS – Baby, Please Don’t Go. Unul dintre cantecele la care publicul a reactionat la modul cel mai aprins a fost “I Don’t Want To Miss a Thing”, care si-a castigat un succes enorm ca parte e coloanei sonore a filmului Armaggedon.

Finalul acestui exceptional concert a fost dat de piesa “Draw the Line”, dupa care, in strigatele de entuziasm ale fanilor, cele 5 vedete ale serii s-au intors din backstage pentru un bis de 3 piese, acesta incepand cu o intoarcere in timp la “Dream On” (Aerosmith, 1973), primul album al trupei care a castigat nu mai putin de 3 discuri de platina.

Dupa mai bine de 100 de minute in care sunetul a fost ireprosabil, sfarsitul show-ului ne-a lasat impresionati de “The Bad Boys from Boston” si cu dorinta certa de a-i mai vedea undeva, candva, poate chiar in viitorul apropiat, pentru ca turneul lor continua.

Setlist concert Aerosmith la Zone Arena 2010:

1. Love in an Elevator
2. Back in the Saddle
3. Falling in Love (is Hard on the Knees)
4. Eat The Rich
5. Pink
6. Livin’ on the Edge
7. What It Takes
8. Rag Doll
9. Crazy
10. Cryin’
11. Jaded
12. Stop Messin’ Around (FLEETWOOD MAC cover)
13. I Don’t Want To Miss a Thing
14. Sweet Emotion
15. Baby, Please Don’t Go (BIG JOE WILLIAMS cover)
16. Draw the Line
Bis:
17. Dream On
18. Walk This Way
19. Toys in the Attic