1349, Mgla si Bolzer concerteaza la Rockstadt Extreme Fest

35

1349 (Norvegia), Bolzer (Elvetia) si Mgła (Polonia) sunt cele mai noi nume confirmate la Rockstadt Extreme Fest 2019, care va avea loc intre 1 – 4 august 2019, la poalele Cetatii Rasnov.

1349 este un nume foarte cunoscut pe scena black metal internationala. Formatia isi trage denumirea de la anul in care “Moartea Neagra” a ajuns in Norvegia – “Moartea Neagra” (ciuma) a fost una din cele mai violente pandemii din istoria lumii (a izbucnit, probabil, in Asia Centrala prin 1330, raspandindu-se in Europa dupa anul 1347 si atingand Norvegia in 1349. Se spune ca aceasta epidemie a omorat intre 30–60% din populatia europeana de atunci, trebuind sa treaca alti 200 de ani pentru ca numarul de locuitori de pe continent sa revina la cifrele de dinaintea pandemiei).

Bazele formatiei au fost puse in 1997 de Ravn (voce si tobe), Tjalve (chitara) si Seidemann (bas) – fosti membri ai trupei Alvheim – in 1999 alaturandu-li-se si Idar “Archaon” Burheim. Primul material a aparut la inceputul lui 2000, Frost de la Satyricon (ulterior membru permanent) fiind rugat sa contribuie pe partea de tobe. Curand dupa aceea au semnat cu label-ul Candlelight Records si au lansat albumul de debut, “Liberation” (2003), ce imbina peisajul sonor “old school” cu ritmuri total noi. Au urmat “Beyond the Apocalypse” (2004) si “Hellfire” (2005), turnee prin Europa si in America de Nord (2006) ca opening act pentru legendara trupa Celtic Frost, care tocmai se reunise. 2009 a venit cu un material nou, diferit fata de cele cu care norvegienii isi obisnuisera publicul, “Revelations of the Black Flame”, care exploreaza ritmurile mai lente si adancimile profund intunecate ale black metal-ului, in timp ce pastreaza amprenta muzicala specifica trupei.

Imediat dupa aceea, 1349 a lansat “Demonoir”, sub Indie Recordings, album ce imbina perfect tenebrele genului cu o energie exploziva. Materialul si-a lasat amprenta asupra black metal-ului international prin intunecimile sinistre, intarite de veninul agresiv al versurilor si de intensitatea ritmului si al sound-urilor prezente aici. Urmatorul album de studio, “Massive Cauldron of Chaos”, este considerat de trupa mai direct si mai profund decat orice au creat anterior, cu o intunecime mult mai amenintatoare si adancimi mai grele – discul fiind descris ca avand un sound mult mai bun si mai viu.

1349 a cantat alaturi de unele dintre cele mai cunoscute nume ale scenei extreme, precum Behemoth, Goatwhore, Cannibal Corpse, Skeletonwitch sau Lecherous Nocturne, fiind o prezenta mult asteptata la unele dintre cele mai importante festivaluri de profil (Wacken Open Air, Summer Breeze Open Air etc.)

Bolzer este unul dintre cele mai interesante nume ale undergound-ului extrem european. Infiintata de Okoi Jones si Fabian Wyrsch in 2008, in Zurich, Elvetia, trupa a devenit cunoscuta pentru imbinarea neconventionala a death metal-ului cu puternice influente atmosferice, cu tonalitati venite din cele mai intunecate colturi ale black si doom metal-ului si presarate de teme lirice dominate de moarte, ocultism, paganism, ritualuri sau dualitate.

EP-ului “Aura”, foarte apreciat de fani si de critica de specialitate, a fost descris frecvent drept unul dintre cele mai bune materiale metal lansate in 2013, o “gura de aer proaspat” (publicatii de profil precum NPR Music sau Stereogum – unul dintre cele mai respectate site-uri de muzica din Marea Britanie). Stereogum, spre exemplu, a spus despre piesele formatiei: “hype-ul generat de materialele produse de Bolzer au crescut la cote alarmante”.

Polonezii de la Mgla sunt una din cele mai bune trupe de black metal din noul val, fiind cunoscuti pentru sound-ul extrem de bun, sincronizare perfecta in show-urile live, mister si black metal atmosferic. Trupa a fost infiintata in 2000, la Cracovia, Polonia, de Mikolaj “M.” Zentara (voce, bas si chitara), caruia i s-a alaturat apoi Darkside (Maciej Kowalski – la tobe), numele trupei insemnand ‘ceata’ in poloneza.

Datorita amprentei muzicale specifice, cu tente de melodic black metal, Mgla a reusit foarte repede sa atraga fani atat din zona iubitorilor genurilor extreme, cat si din cea a adeptilor sound-urilor alternative. Dupa ce au lucrat mai multe EP-uri, trupa a lansat trei albume de studio: “Groza” (2008), “With Hearts Toward None” (2012) si “Exercises in Futility” (2015) – ultimul fiind considerat de critica muzicala drept o adevarata revelatie, avand un sound mult mai incisiv decat in materialele anterioare. “Exercises” a fost imediat remarcat de publicatiile internationale de profil, revista online americana pitchfork.com descriindu-l ca ‘maiestuos, nihilist si extatic’, iar publicatia Noisey incluzandu-l pe lista celor mai bune albume din 2015.